Thomas Aleksander Hansen, markedssjef i Spillfree Analytics, mener deres system gir bedre bevissthet og avgjørelser rundt fôring. Foto: Spillfree Analytics
Thomas Aleksander Hansen, markedssjef i Spillfree Analytics, mener deres system gir bedre bevissthet og avgjørelser rundt fôring. Foto: Spillfree Analytics

Spillfree er fjerde finalist i Gründerjulepresangen

Spillfree Analytics vil hjelpe oppdrettere med å øke tilvekst og forhindre fôrspill gjennom å forbedre fôringsprestasjoner.

Publisert Sist oppdatert

Gründerjulepresangen er en konkurranse rettet mot gründere innenfor havbruk og inneholder praktisk gründerhjelp på en rekke områder i tillegg til en pengepremie. 

Premien skal kunne gi vinneren en unik mulighet til å lansere og kommersialisere en ny idé, et produkt eller en tjeneste til havbruksnæringen. Vinneren kåres 11 februar.

Spillfree er et aquatech-selskap som jobber med beslutningsstøtte for biologisk optimalisering i akvakultur, med spesielt fokus på optimal fôring.

Les også: SeaRAS er tredje finalist i Gründerjulepresangen

Vil øke tilvekst og forhindre fôrspill

- Vi ser et stort potensiale for tilvekst og reduksjon av matsvinn i næringen. Gjennom tett samarbeid og oppfølging med våre kunder, ønsker vi å gjøre lakseoppdrett mer effektivt, bærekraftig og miljøvennlig. Gjennom å utvikle moderne teknologi og tilby kompetanseutvikling til folk i næringen, er vi i stand til å forsterke bevissthet, motivasjon og prestasjon av den viktigste aktiviteten – fôring. Fôrkostnaden utgjør 50-60% av de totale kostnadene i produksjon av laks og ørret, og sløsing eller ikke-utnyttelse av fôret er ikke optimalt. Ved bruk av videoanalyseverktøyet Videotools, ønsker Spillfree å gi fôringsoperatører bedre forutsetninger til å ta ut tilvekstpotensialet i oppdrettsmerder, sier Thomas Aleksander Hansen i Spillfree Analytics.

Deres hovedfokus er å hjelpe oppdrettere med økt tilvekst og forhindre fôrspill, gjennom å forbedre fôringsprestasjoner. Dette sier de bidrar til økt produksjon, bedre fiskevelferd, bedre for miljøet og økt bærekraft.

- Verdens befolkning øker og etterspør stadig mer sjømat og nullutslippsmålet er under press. Kunnskapen i norsk akvakultur er god, men må bli enda bedre skal vi nå målene, poengterer Hansen.

Han mener Spillfree skiller seg fra andre som tilbyr beslutningsstøtte, ved at deres metode sier noe om hva som skjer med fôret som fôres ut og hvorfor, ikke bare hvor mye som fôres.

- Produktet må være praktisk anvendelig og det er her vi mener at vår metode skiller seg fra andre. Spillfree er bygget opp fra lang praktisk erfaring fra oppdrettsnæringen, med noen over 20 år. Vårt team er også fostret på et sterkt samspill mellom biologisk, teknologisk og akademisk kunnskap som gjør at vi forstår hvilke utfordringer og behov praktiske oppdrettere står overfor, forklarer han.

Les også: Pure Lobster er første finalist i Gründerjulepresangen