Erna Solberg sier regjeringens forslag om grunnrenteskatt er uaktuelt for Høyre å være med på.

- Uaktuelt å være med på

Høyre-leder Erna Solberg åpner for reversering av lakseskatten hvis de kommer i regjering i 2025.

Publisert Sist oppdatert

- Enhver innføring av nye skatter som nå skjer mot Høyres vilje, vil være opp til vurdering hvis velgerne stemmer oss inn i regjering i 2025. På akkurat dette området har vi alternative løsninger, som også næringen selv har tatt til orde for, sier Solberg til NRK.

Hun sier at dersom regjeringen inviterer til formelle samtaler, er Høyre forberedt på å gå i møter.

- Men det forslaget de har lagt frem nå er det uaktuelt for Høyre å være med på. Vi er enige i at næringen kan skatte mer, det sier også næringen selv, men vi mener regjeringen må være åpne for å utrede flere modeller og måter å gjøre dette på. Og da særlig forslaget om en inntektsgradert produksjonsavgift, sier Solberg.

Trenger stabile rammevilkår

Høyre har lenge vært kritisk til regjeringen sin håndtering av grunnrentesaken, og partiet sin fiskeri- og havbrukspolitiske talsperson Olve Grotle har tidligere sagt til Kyst.no at havbruksnæringen skaper stor aktivitet og verdiskaping i hele Norge, spesielt i distriktskommuner langs hele kysten, hvor næringen spiller en nøkkelrolle for aktivitet, vekst og utvikling.

- For at havbruksnæringen skal fortsette å vokse og utvikle seg i en enda mer bærekraftig retning, er det avgjørende at næringen får konkurransedyktige og stabile rammevilkår, har han sagt.

Grotle mener regjeringens forslag til grunnrenteskatt står i sterk kontrast til dette.

- Slik Høyre ser det, vil regjeringens forslag til grunnrenteskatt for havbruksnæringen endre totalt på rammevilkårene for næringen og rive beina under denne. Høyre vil derfor ikke kunne støtte regjeringens forslag, men vil arbeide for et konkurransedyktig og stabilt skattesystem for havbruksnæringen som kan vare i mange år, har han sagt til Kyst.no.