Oversiktsbilde av Sævareid Fiskeanlegg sitt anlegg, hvor de i fjor fikk på plass en ny RAS-hall. Foto: Knut Revne.

- For idrettsutøvere er det ofte prestasjonen og ikke medaljen som teller

Det sier daglig leder i Sævareid Fiskeanlegg AS, Gustav Folkestad, om fjorårets produksjon.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Sævareid Fiskeanlegg AS produserer lakseyngel og smolt. Virksomheten drives ved selskapets produksjonsanlegg i Fusa.

Sævareid Fiskeanlegg økte i fjor omsetningen med 30 millioner kroner, fra 97 mill. i 2016 til 127 i fjoråret. Driftsresultatet er også økt fra 9 mill. i 2016 til 19 mill. i 2017.

Selskapets driftsmargin har styrket seg med 5% fra 10 til 15 prosent. Egenkapitalandelen er gått ned fra 37% i 2016 til 36% i 2017.

På rett spor

Daglig leder Gustav Folkestad ved Sævareid Fiskeanlegg opplyser at det har vært store endringer i bedriften. Foto: Arkiv.

Daglig leder Gustav Folkestad sier til Kyst.no at selskapet har hatt stor utvikling.

- I de siste årene har vi egentlig hatt en jevn produksjon, men så begynte vi å bygge ut og så skjedde det noe akkurat i det vi bygget ut. Med investeringer, avdrag og sånne ting. Nå har vi begynt å ta i bruk den nye hallen, og det er klart at det har vært noen utfordringer med oppstart og sånn, men det begynner å rette seg slik at vi begynner å få inntekter og økonomien på rett spor etterhvert, forteller han.

Folkestad karakteriserer rengksapstallene som hyggelig.

- Jeg er fornøyd med resultatet vi klarte ut fra de forutsetningene vi hadde. Vi har tatt i bruk ny teknologi, som er en stor utfordring for alle. Selv om vi hadde planer og ønsker om å gjøre ting enda bedre produksjonsmessig, så er vi fornøyde og vi jobber med å bli bedre og vi føler vi har fått bedre kontroll. 

- For idrettsutøvere er det ofte prestasjonen og ikke medaljen som teller. Vi tenker at vi har klart å takle utfordringene på en rimelig bra måte, og vi skjønner at det å bygge ut og gå over til ny teknologi er en utfordring.

Nøkkeltall:

Utfordringer med årets produksjon

Han forteller at selskapet har hatt noen utfordringer knyttet til årets produksjon.

- Vi har varmepumpekapasitet som ikke er i henhold til de forventingene som vi har, så vi må gjøre noen utbedringer der. Det vil si at biomassen ikke blir så stor som vi hadde planlagt. Alt avhenger av de tekniske investeringene du gjør, og få det til å fungere. Får du det til å fungere så går det bra, og er det noe som ikke er helt sånn som det skal være så går det dårligere, understreker han.

  • Sævareid Fiskeanlegg ble etablert i 1978 og har nå 18 ansatte, hvor 6 av disse er kvinner. Produksjonen ble startet i lokalene til en nedlagt kartongfabrikk.
  • Selskapet er eid av Sævareid Holding, Bremnes Fryseri AS, Lingalaks AS, Tombre Fiskeanlegg AS, AS Bolaks og lokale personer.
  • Styret består av Bjørg Mette Holmefjord Antonsen (styreleder), Bjørn Holmefjord, Håkon Tombre, Geir-Magne Knutsen, Olav Munck og Gustav Folkestad (daglig leder)