Ulf Sverdrup fra NUPI under Sjømat Norges årskonferanse. Foto: Linn Therese Skår Hosteland

– Vanskelig å koble fisk og ost

- Jeg er imponert over optimismen i næringen. Jeg skal ikke drepe den, men snakke om det som kan være vanskelig, innleder Ulf Sverdrup direktør fra NUPI, under Sjømat Norges årskonferanse.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Under konferansen tok direktøren for seg interessekonflikter i norsk handelspolitikk.

- Sjømat blir bestandig viktigere for Norge. Gode internasjonale rammebetingelser er viktige og det internasjonale regelverket er i ferd med å endres.Det er økt spenning, spørsmål om åpne grenser i markeder og sanksjoner som virkemidler er noe stadig flere bruker, sier han.

Offensive og 

Spenningen i norsk handelspolitikk viser han til at ligger mellom offensive og defensive interesser.

- Sjømatnæringen har de siste årene vært den defensive og landbruk den offensive. Det er vanskelig å koble fisk og ost. For myndighetene er det vanskelig å ta hensyn til begge interessene. En må stille spørsmål rundt hvordan skal interessene avveies og hvem skal bestemme disse. Må vi velge bort det ene for å få det andre. Det er vanskelige politiske spørsmål, konstaterer han.

Han påpeker at det er vist at det er mye å hente fra og koble handelsområder, eksempelvis innen markedsadgang.

- I tillegg kan man gjennom internasjonalt samarbeid drive frem reformer som man ikke tør å gjøre alene. De siste tiår har det vert vanskelig å koble fisk og landbruk i internasjonale forhandlinger. Sjømatnæringen har vert sak politisk og landbruksnæringen sterk, forklarer Sverdrup.

At det globale handelssystemet er i ferd med å ta ny form mener han er et viktig moment å ta med seg fremover.

- Er tiden nå kommet for å tenke annerledes for å sikre adgang for sjømat? , spør han

- Det er både hensiktsmessig og fornuftig å koble handlingene, men det er et langt stykke igjen før politikerne er der, konkluderer han.