Regnbueørret er en viktig oppdrettsart i Norge, men kommer i skyggen av laksen. Illustrasjonsfoto av norsk ørret.

Ørret - i skyggen av laksen

Sjømat Norge ønsker å rette mer fokus mot oppdrett av ørret, og arrangerer derfor en nasjonal ørretkonferanse på Svanøy onsdag og torsdag denne uken.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Onsdag starter Svanøy-konferansen utenfor Florø hvor produksjon av ørret er hovedtema.

Konferansen arrangeres av SjømatNorge, Aqkva og andre næringsaktører, og på programmet står det foredrag om blant annet rammevilkår for produksjon, markedsføring og salg.

Hans-Inge Algrøy, regionsjef havbruk Vest forteller til Kyst.no at bakgrunnen for denne konferansen er at ørret som produkt fortjener å bli løftet.

- Ørret er en viktig oppdrettsart i Norge, men kommer i skyggen av laksen. Vi ønsker derfor å sette litt mer fokus på den.

Ifølge statistikk fra Sjømat Norge ble det i 2017 eksportert 48 00 tonn (82 00 tonn) til en verdi av 2,8 mrd (3,9 mrd kr). Tall i parentes er 2016.

Hans-Inge Algrøy forteller at markedet i Europa sitter med feil inntrykk av regnbueørreten. Foto: Sjømat Norge.

Feil inntrykk

Oppdrett av laks og ørret er ikke så veldig ulikt, de har samme regelverk og tillatelseformer. Likevel ser man at det i oppdrettsnæringen produseres mer laks enn ørret. Algrøy sier at markedet er den største utfordringen.

- Norsk laks er et velkjent og anerkjent produkt, mens regnbueørret ofte blir forvekslet med annen ørret fra ferskvann. Vi har kanskje ikke fått frem det unike med sjøprodusert ørret, poengterer han.

Han forteller videre at hans inntrykk er at markedet i Europa sitter med feil bilde av hva ørret fra Norge egentlig er.

- Regnbueørreten blir ofte forvekslet med små ferskvannsørret som ikke kan måle seg med regnbueørreten med tanke på kvalitet og smak.
Mye av ørreten som eksporteres fra Norge går til Østen, mens Europa ønsker norsk laks.

Algrøy sier det kan hende situasjonen er slik fordi ferskvannsprodusert brunørret i Europa har en annen standard enn vår sjøproduserte regnbueørret.     

Han håper konferansen kan sette lys på viktigheten av ørretproduksjon og at dette kan bli starten på en årlig konferanse dedikert til ørret. Til denne konferansen har de i første omgang rettet invitasjon til bedrifter og personer som forsker og jobber daglig med ørret. Per dags dato er det 84 påmeldte, og han sier de er veldig fornøyd med responsen.