
Fjellørret-produsent utvider og øker produksjonen
Hardanger Fjellfisk har produsert fjellørret i lukkede anlegg i en fjellhall i Tyssedal i 16 år. Nå satser selskapet på en større årlig produksjon og viser til gode resultater i år.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
- Vi ser ut til å få et overskudd i år, og neste år ser ut til å bli enda bedre. Vi har god tilgang på rogn denne sesongen og det samme i 2017, da gir det gode resultater, sier daglig leder Helge Patterson til kyst.no.
Oppdretts-selskapet holder til i Tyssedal i Odda kommune, og endte på 6,2 millioner kroner i omsetning i 2015. Etter to år med underskudd og rognmangel kan de vise til stigende resultater i 2015. Ifølge daglig leder Helge Patterson er tallene for 2016 også gode og har gitt bra overskudd så langt.

Les også: Hardanger Fjellfisk snur minus til pluss
Økte produksjonen
– Vår produksjon ligger nå på 90 tonn ferdig vare i året, en økning på ti tonn fra ifjor. Dette er grunnet et ekstra kar med fisk vi har fått plass til i hallen, sier han.
- Vi har nemlig flyttet sultekaret vårt til Eidsfjord like ved slakteriet, så fisken fraktes ikke lange biten før den slaktes nå, opplyser den allsidige lederen, som har administrasjon, salg, personal og produksjons oppgaver til daglig.
Patterson sier de muligens kommer til å øke produksjonen og produksjonskapasiteten, med ti nye tonn neste år også.
- Flytting av sultekaret har ført til at vi får større plass inne i produksjonen, som også gir oss en økt kapasitet med ett ekstra kar, forklarer han.
Stabilt marked
Selskapet produserer fjellørret hele året og bruker rundt 18-20 måneder fra klekking til ferdig porsjonsfisk.
Målet til selskapet er å nå 100 tonn produsert fjellørret, men Patterson mener dette vil ta noen år å få til.
Markedet for "fjellaure", beskriver Patterson som stabilt, og påpeker at de alltid har fått solgt det de har produsert.
- Jeg har gode salgskontakter i de forskjellige delene av Norge, og vi har bygget et solid nettverk rundt oss.
Ville ha RAS, gikk for Co2 luftere

Da kyst.no intervjuet Patterson i fjor stod ett RAS-anlegg øverst på ønskelisten hans til jul, men han opplyser nå at dette har blitt satt på vent.
- Vi har heller satset på co2 luftere, fordi vi vil ikke miste noen av plassen til karene våre til et eventuelt RAS-anlegg. Vi har også investert i et svært lufteanlegg.
Selskapet har også fått på plass et nødstrømsanlegg, som gjør at fisken alltid får lys og ikke blir skremt av mangel på lys. De har også flyttet klekkeri og yngel avdelingen til kjelleren av bygget som de nå har leid, som frigjør mer plass til produksjonen.
- Vi har også fått laget et gjennomstrømminganlegg til sultekaret, slik at fisken får bedre vann. Tidligere fikk den bare grunnvann, sier han, og legger til at fisken sultes i 70 døgngrader som igjen gir en bedre kvalitet på fisken.
Ingen sykdommer
Det unike med produksjonen til selskapet er at de drifter hele prosessen fra rogn til ferdig fisk selv. Hvert år tar de ut ca. 500 stamfisk og setter disse under lysstyring, før de strykes i desember/januar og klekkinga begynner i februar/mars.
Patterson opplyser at de ikke har opplevd noen sykdommer, og dersom det en sjelden gang forekommer sopptilfeller, blir dette håndtert med en behandling i saltlake på rundt en time.
– Vårt landbaserte anlegg er lukket, så selv om fisken vår er fra oppdrett, så trenger den verken vaksine, antibiotika eller andre medisiner. Vi har mye færre fisk i karene enn det som er vanlig, for det gir oss god kontroll og bedre oppvekstforhold. Vi passer også på at fisken får vokse i sitt eget tempo.
Selve produksjonshallen til bedriften inneholder 10 store 8 meters kar samt 7 mindre kar og en yngelavdeling.

– Her kjører vi vannet vårt gjennom en varmeveksler slik at vi får en jevn temperatur på 11,5-12 grader hele året. Vi bruker ca 8 kubikk med vann i minuttet, forklarer Patterson til kyst.no.
Selv mener de det er like enkelt som det er sant. – Fisk som har hatt det kjekt smaker bedre.
- Hardanger Fjellfisk AS starta i 1998 som Norsk Fjellfisk AS, men det for øye å produsere norsk brunørret for rakproduksjon. Dette gikk i to år før firmaet ble slått konkurs og Hardanger Fjellfisk overtok med flere av de gamle aksjonærene fortsatt med.
- Selskapets slakteri ligger i Eidsfjord kommune. I snitt går det 1600 kg ferdig vare utfra slakteriet hver uke.
- Fôret som blir gitt er Select rakfisk, som er et fôr ifra Skretting som ble utviklet for Hardanger Fjellfisk og rakfisk produsenter i Valdres.
- Fjellfisken kommer fra en fjellørret-stamme på Harangervidda.
- Selskapet har 5 årsverk, derav tre heltidsansatte i fjellhallen, samt ti i slakteriet.