Carl-Erik Arnesen, styreleder i Hav Line, sammen med advokater fra advokatfirmaet Thommessen. Foto: Ole Andreas Drønen/Kyst.no.

Påbegynt sak om: Rettsak: «Norwegian Gannet»:

Rettsaken mellom Havline og Nærings- og fiskeridepartementet er nå kommet til veis ende og dommen er kommet. 

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Den omstridte slaktebåten til rederiet Hav Line har vært gjenstand for mye debatt de siste månedene. Rederiet fikk i fjor midlertidig dispensasjon fra kravet om å sortere produksjonsfisk innenlands. Dermed kunne båten sortere fisk i Danmark frem til 1. juli 2020. Men selskapet fikk derimot avslag på søknaden om å forlenge dispensasjonen fra fiskekvalitetsforskriften. Partene ble ikke enige og rettsaken i Bergen Tingrett startet 21.april og endte i mai. BLA BLA noe info om det her. 

Dommen som nå er kommet vil avgjøre om slakteskipet Norwegian Gannet vil kunne fortsette å slakte fisk om bord og levere den rett til Hirtshals i Danmark, uten å måtte sortere ut den såkalte produksjonsfisken ved et norsk anlegg først.

Et av de store spørsmålene som måtte besvares under rettssaken mellom Hav Line og NFD, var om «Norwegian Gannet» hadde nødvendige godkjennelser fra myndighetene.

– Ja, sa tidligere fiskeriminister Per Sandberg som understrekte at båten kun hadde fått grønt signal.

Tidligere fiskeri- og sjømatminister Harald Tom Nesvik vitnet også, og han stod fortsatt fast på at omdømme er det viktigste når det kommer til grunnet til at produksjonsfisk ikke skal sorteres utenlands, og sa at han fratrådte alle styreverv og sa opp jobben hos Sølvtrans den dagen han fikk tilbud om å være fiskeriminister.

– Jeg har ikke vært innhabil, sa Nesvik.

Les flere tidligere Kyst.no saker om Norwegian Gannet her.