«Norwegian Gannet» på oppdrag. Foto: Jannicke Sekkingstad Johansson.
«Norwegian Gannet» på oppdrag. Foto: Jannicke Sekkingstad Johansson.

Danskene freser: Vil at Gannet-saken tas opp med EU-kommisjonen

Fem ordførere fra kommuner på Jylland i Danmark krever at Gannet-saken tas opp med EU-kommisjonen og ved EFTA-domstolen. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

De fem ordførerne mener Norges linje i Gannet-saken kan skade Danmark sine interesser rundt forhandlingene om Brexit.

Markant motangrep

For når Norge kan beskytte sin fiskeindustri med bestemmelser om landinger i Norge for eksport, kan britene kreve rett til å beskytte sin fiskeindustri i de pågående Brexit-forhandlingene, skriver den danske næringslivsavisen Børsen.

- Det er bruk for et markant dansk motangrep, mener Arne Boelt, som er ordfører i Hjørring kommune. Han taler på vegne av Frederikshavn, Jammerbugt, Thisted og Morsø kommuner. 

- Hvis Norge utstraffet kan oppføre seg som i Hav Line-saken, så er det skapt stor politisk usikkerhet om forhold som hittil har ligget klippefast som en del av EØS-samarbeidet og i samarbeidet om fiskeriavtalene mellom Danmark, EU, Norge og Storbritannia. 

- Uakseptabelt krav

Den danske ordføreren mener Regjeringen må ta saken opp med EU-kommisjonen og reise saken ved EFTA-domstolen. Videre mener han at Regjeringen må markere at det norske kravet om innenlands sortering er uakseptabelt. 

Ordføreren opplyser videre at han vil ta saken opp med den danske fiskeriministeren Mogens Jensens (S).

- Saken handler ikke lenger om hvorvidt Danmark går glipp av noen laksemilliarder. Vi kan risikere at den danske fiskeindustrien er ferdig, uttaler Boelt, og viser til de fem Brexit-eksponerte kommunene. 

Gannet-saken får massiv oppmerksomhet i Danmark, og avis-kommentar Morten Crone kaller fiskekvalitetsforsikriften §17 for «Lex Nesvik» i et oppslag i danske Børsen.