Foto: Moen Marin
Foto: Moen Marin

Havbruksakademiet bestiller el-hybrid undervisningsfartøy

Havbruksakademiet på Toft i Brønnøysund har bestilt NabCat 1375 MD El hybrid arbeidsbåt fra Moen Marin.

Publisert

Båten skal benyttes som undervisningsfartøy og er skreddersydd for opplæring ved at man for eksempel har innvendig stor sittegruppe, takmontert smarttavle og utvendig styreposisjon med skjerm og 360  ̊ kamera.

Havbruksakademiet

Havbruksakademiet videregående skole har 38 elever fordelt på Vg1 Naturbruk, Vg2 Akvakultur og Vg3 Studieforberedende Naturbruk. Havbruksakademiet er en del av Norsk Havbruksakademi, som også omfatter Norsk Havbruksfagskole og kurs- og konferanseavdeling.

I front for det grønne skiftet

Regjeringens handlingsplan for grønn skipsfart slår fast at ambisjonen er å halvere utslippene fra innenriks sjøfart og fiske innen 2030, og der regjeringen vil vurdere krav om innføring av null- og lavutslippsløsninger for havbruksfartøy. 

Havbruksakademiets arbeidsbåt er en plug-in hybrid, noe som innebærer at båten går på ren energi fra strømnettet, men ved behov vil et aggregat lade batteriene. Batteripakken er på 250kWh, noe som de aller fleste arbeidsdager vil være nok til å drive båten helelektrisk. 

Fremtidens havbruk og bedre arbeidsmiljø

For Havbruksakademiet har det, i tillegg til å bidra til reduserte utslipp, vært viktig at elevene får arbeidsverktøy som de vil møte i fremtidens havbruk. En arbeidsbåt som i hovedsak går på strøm, vil også bidra til å gi skolens elever og lærere et bedre arbeidsmiljø på sjøen, uten motorstøy og eksos. 

Leveres til høsten

Båten overleveres Havbruksakademiet i oktober og elever som starter på Havbruksakademiet til høsten vil dermed nyte godt av et nytt og moderne undervisningsfartøy.