Havfarmen ferdigstilles nå på verftet i Kina. Planen er at den skal stå klar om en måned. Foto/video: Edi Milic/LinkedIn.

Havfarmen er sjøsatt og skal snart til Norge - se bildene

På verftet CIMC Raffles gjøres de siste monteringer og justeringer før Havfarmen skal fraktes til Norge. Se bildegalleri i saken. 

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Havfarmene er en del av oppdrettsselskapet Nordlaks sin løsning for en bærekraftig utvikling av havbruksnæringen. 

På LinkedIn skriver Nordlaks ingeniør og inspektør Edi Milic som jobber på verftet Yantai i Shandong Kina, at de nå jobber med ferdigstillingen av havfarmen. 

På LinkedIn skriver Edi Milic at det er en måned til Havfarmen skal til Norge. Foto: LinkedIn skjermdump.

- Havfarm 1 er sjøsatt og flyttet til kai for oppføring av de to siste diagonale bjelkene. En måned igjen, og den er klar for avreise til Norge. 3 000 000 glade lakser venter spent, skriver Milic.

Nordlaks er et av få selskap som har sluppet gjennom det trange nåløyet med 21 utviklingstillatelser (16 380 tonn), med sitt konsept. Havfarmen skal etter planen bli plassert på lokalitet sør for Hadseløya i Hadsel kommune i Vesterålen.

Prosjekt Havfarm startet våren 2015, og er et samarbeid mellom Nordlaks og NSK Ship Design i Harstad. Den 24. november 2017 søkte Nordlaks om totalt 39 utviklingstillatelser for bygging av tre ulike Havfarmer. Den 22. desember 2016 fikk Nordlaks ti utviklingstillatelser for bygging av en stasjonær Havfarm, men etter klagebehandling fikk Nordlaks den 5. september 2017 fikk Nordlaks endelig tilsagn om totalt 21 utviklingstillatelser til bygging av to ulike Havfarmer: den stasjonære og den dynamiske Havfarmen. 

Les også: - Ser frem til å få Havfarmen til Norge

Se bildegalleri under. Foto: CIMC RAFFLES/Nordlaks.

Dynamisk og stasjonær

Havfarmen skal som kjent utvikles i to ulike varianter: stasjonær og dynamisk. 

Den stasjonære Havfarmen vil ha en forankringsløsning i baugpartiet. Denne Havfarmen vil ligge på svai hvor anleggets retning og dermed plassering innenfor lokaliteten bestemmes av vind-, bølge- og strømretning. Fortøyningsløsning vil være avhengig av lokalitet, og avgjøres blant annet av miljølaster, dybde, bunnens topografi og sammensetning.

Den dynamiske Havfarmen vil ikke ha en permanent forankringsløsning, men vil basere seg på dynamisk posisjonering og fremdriftssystemer for å kunne holde posisjon uten fortøyning samt forflytning. Det vil planlegges for lettere forankringsløsninger for å avlaste fremdriftssystemene og redusere drivstoffbruk når Havfarmen skal ligge på den samme lokaliteten over tid.

Den dynamiske Havfarmen kan dermed flyttes mellom områder avhengig av årstid, vær og vind eller andre brukeres interesser.

Les også disse tidligere sakene om havfarmen: