Byggingen av havfarmen går i følge Nordlaks etter planen. Den skal ankres opp på lokalitet første halvår 2020. Foto: Nordlaks
Byggingen av havfarmen går i følge Nordlaks etter planen. Den skal ankres opp på lokalitet første halvår 2020. Foto: Nordlaks

Det går som det suser for havfarmen

Nordlaks har fusjonert inn Nordlaks Havfarm for å få en enklere selskapsstruktur. Selskapet sier byggingen går etter planen og utviklingsprosjektet skal være ferdig første halvår 2020.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Nylig valgte selskapet å fusjonere inn Nordlaks Havfarm i selskapsstrukturen. Dette sier kommunikasjonssjef i Nordlaks, Lars Fredrik Martinussen, er for å få en enklere selskapsstruktur, både relatert til organisering og finansiering.

Med byggingen av utviklingskonseptet deres, Havfarmen, går i følge Marinussen alt etter planen.

- Fremdriftsplanen, som innebærer ferdigstilling fra verft og oppankring på lokalitet første halvår 2020 ligger fast, kan han fortelle.

- Hva er neste steg nå i byggingen?

- Planen er å forberede fortøyninger til Havfarmen på lokaliteten sommeren 2019, mens første halvår 2020 vil den være ferdigstilt fra verft og på plass på lokalitet. Havfarmen skal etter planen bli plassert på lokalitet sør for Hadseløya i Hadsel kommune i Vesterålen.

- Prøve et spekter av teknologi

Nordlaks er en av få selskap som har sluppet gjennom det trange nåløyet med 21 utviklingstillatelser (16 380 tonn), med sitt konsept.

Martinussen sier til Kyst.no at han mener det er viktig at næringen må få utvikle seg og teste ut ny teknologi.

- Jeg tror fremtidens havbruksnæring består av en kombinasjon av ulike former for teknologi, også tilpasset de regionale eller lokalitetsspesifikke muligheter og utfordringer man måtte ha. Det er neppe noen som alene sitter på svaret om hvordan hele fremtidens havbruksteknologi vil se ut, og derfor mener jeg at næringen også må få muligheten til å utvikle og prøve ut et spekter av teknologi.

Dynamisk og stasjonær

Havfarmen skal som kjent utvikles i to ulike varianter: stasjonær og dynamisk. 

Den stasjonære Havfarmen vil ha en forankrngsløsning i baugpartiet. Denne Havfarmen vil ligge på svai hvor anleggets retning og dermed plassering innenfor lokaliteten bestemmes av vind-, bølge- og strømretning. Fortøyningsløsning vil være avhengig av lokalitet, og avgjøres blant annet av miljølaster, dybde, bunnens topografi og sammensetning.

Den dynamiske Havfarmen vil ikke ha en permanent forankringsløsning, men vil basere seg på dynamisk posisjonering og fremdriftssystemer for å kunne holde posisjon uten fortøyning samt forflytning. Det vil planlegges for lettere forankringsløsninger for å avlaste fremdriftssystemene og redusere drivstoffbruk når Havfarmen skal ligge på den samme lokaliteten over tid.

Den dynamiske Havfarmen kan dermed flyttes mellom områder avhengig av årstid, vær og vind eller andre brukeres interesser.