«Jostein Albert»

- Det er en stor ære. Jeg kan ikke si noe annet, sier Jostein Refsnes og gliser bredt etter at han ble gjort kjent med Nordlaks sine planene om å oppkalle det nye gigantanlegget Havfarmen etter han.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Jostein Refsnes er et kjent navn for de fleste i norsk oppdrettsnæring. At han bærer mellomnavnet Albert er kanskje ikke like godt kjent. Men nå blir det garantert det. Tenketank-senioren, mangeårig styreleder i Nordlaks, nå konsulent i Nordlaks, Jostein Albert Refsnes går inn i Norges-historien som navnegiver til det som kan bli den største, flytende installasjonen for oppdrettslaks i Norge og verden! Intet mindre.

Latteren sitter løst hos Jostein Refsnes. Her fra Sjømatdagene på Hell.

Midt i Afrika

Hovedpersonen selv ler og forteller om bakgrunnen for det hele.

- Som gammel reklamemann ble jeg spurt om hva vi bør kalle det nye havfarm-konseptet. Havfarm var det som lå nærmest, og slik ble det, forteller Refsnes. Ikke spesielt oppfinnsomt, men dekkende for hva det hele dreide seg om. Slik ble det inntil han fikk en telefon mens han nylig var på reise i Afrika. Det var konsernsjefen Inge Berg i Nordlaks som var på trådene for å prate om Havfarm-prosjektet. Igjen ble Jostein spurt om han virkelig syntes Havfarm var et godt navn.

- Jeg gjentok det jeg hadde sagt før om at jeg holdt fast ved det. Da jeg kom hjem fikk jeg en brosjyre med en presentasjon av konseptet. Jeg blir bedt om å se nærmere på navnet. Og da måtte jeg le, forteller Jostein, og gjør akkurat det.

«Jostein Albert» står det i baugen på det unike havfarm-fartøyet som skal gjøre både han og Nordlaks historiske dersom det blir realisert.

Verdens største

«Jostein Albert» er 430 meter lang og 54 meter bred og skal ligge på svai, forankret i bunnen med teknologiske løsninger fra offshoreindustrien. «Skipet» vil ha en kapasitet for produksjon på 10.000 tonn laks.

Anlegget blir konstruert for å tåle ti meters signifikant bølgehøyde, og kan heves fire meter i uvær. Installasjonen vil stikke ti meter ned i sjøen, og blir som ei stålramme for seks «bur» som er 50 x 50 meter store på overflata med 60 meter dype oppdrettsnøter.

«Jostein Albert» blir ingen billig herremann. Prislapp 600 - 700 millioner kroner.