Hvor mye havplast generer havbruksnæringa - og hva kan gjøres for å begrense utslippet; både på mikro og makronivå? Prosjektet som avsluttes høsten 2019 kan gi viktige svar. Foto: SinkabergHansen.

Vil redusere mengde plast på avveie

SinkabergHansen deltar i omfattende toårig forskningsprosjekt, som skal gi økt kunnskap om omfanget av plast i havbruksnæringen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Det opplyser selskapet i en pressemelding.

Alt fra iherdig ungdom som rydder kystlinja, til hval sterkt preget av avfall. Plast på avveie er vesentlig og noe som opptar offentligheten bredt. Med støtte fra FHF (Fiskeri- og havbrukbruksnæringens forskningsfond) er nå flere tiltak rundt plast i havrommet på gang.

I prosjektet som SALT Lofoten leder, i samarbeid med Nordlandsforskning og et kanadisk universitet, er SinkabergHansen som havbruksselskap involvert. Sammen med ytterligere tre næringsaktører – Havfisk, Salten Aqua og Hermes – skal gruppen se hvordan mengden plast på avveie fra sektoren fiskeri- og havbruk kan reduseres.

Ønsker å etablere bransjestandard

Per i dag er det stor usikkerhet knyttet til mengden avfall som tilføres det marine miljø. Grove anslag finnes, men få studier som tydelig kvantifiserer utslipp fra enkeltkilder eller næringer.

 – Vi har startet et omfattende arbeid som vil øke kunnskapen om kilder og årsakssammenhenger. Målet er å finne effektive forebyggende tiltak i samarbeid med næringene, sier seniorforsker Bjørn Vidar Vangelsten i Nordlandsforskning.

Gjennom prosjektet, som skal gå fram til høsten 2019, er det også ønske om å etablere en bransjestandard for håndtering av mikro- og makroplast i sjømatnæringen. Dette omfatter målrettede og konkrete tiltak basert på kunnskap om ulike kilder, samt indikatorer for å måle effekten av tiltak.

Prosjektet skal også videreutvikle og rulle ut et undervisningsopplegg for elever som studerer ved blå linje på videregående skole samt i sikkerhetskurs for fiskere, samt gjøre holdningsskapende arbeid for å forankre handlingsplanen hos organisasjoner og den enkelte utøver.

Setter press på leverandører

Nylig var deltakere i prosjektet ute på to sjølokaliteter tilhørende SinkabergHansen; henholdsvis i Brønnøy og Bindal. Kvalitetssjef i selskapet, veterinær Bjørn Gillund, ser deltakelsen som betydningsfull. Ikke bare for SinkabergHansen, men en hel næring engasjert i miljø og bærekraft.

– At vi her er ute etter konkret informasjon og viktig kartlegging er et vesentlig poeng. Hvor mye plast kommer fra næringen og hvordan redusere avfallet? På den måten kan det komme søkelys på bestemte rutiner, samt at næringa i fellesskap kan sette press på leverandørsiden; det med tanke på funksjonelle og gode alternativ til plast, sier kvalitetssjef Bjørn Gillund.