Sebastian B. Ludvigsen rigger oppfinnelsen i merden. Foto: HavTekk.

Studentgründere konkurrerer om NM-tittel

En ny metode for sortering av oppdrettsfisk er en forretningsidê studentgruppen Havtekk har utviklet, og som presenteres i NM-finalen for Studentbedrifter denne uken.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Havtekk SB fra NTNU i Ålesund har utviklet teknologi for passiv sortering av slakteklar oppdrettsfisk. Løsningen skal gi bedre fiskevelferd, kortere produksjonstid og reduksjon av antall sultedøgn. Studentbedriften har mottatt støtte fra Prototypefondet, og testing av prototypen har vært vellykket, melder Innovasjon Norge.

- Vår nye tjeneste vil øke verdiskapingen og bærekraften i oppdrettsnæringen betraktelig, sier Sebastian Bjørnsønn Ludvigsen, daglig leder i Havtekk.

Les mer om prosjektet til Havtekk her. 

Sebastian Ludvigsen og Tormod Øverland fra NTNU Ålesund, vil effektivisere oppdrettsnæringen gjennom bedriften Havtekk. Her er de to avbildet på stand under fylkesmessen i Møre og Romsdal. Foto: HavTekk.

Sebastian Bjørnsønn Ludvigsen og Tormod Øverland som står bak Havtekk SB, er tredjeårsstudenter ved Biomarin Innovasjon. De har begge jobbet i sjømatnæringen, sett utfordringer og innovasjonspotensiale fra flere perspektiver, og dette var grunnlaget for ideen.

Les også: Suksess for ny oppfinning til havbruk

I overkant av 700 studenter har drevet studentbedrift i år. Selv om enkelte utvikler levedyktige virksomheter, er målet først og fremst læring.

- Verden forandrer seg raskere enn lærebøkene, og jo tidligere vi kan tilby praktisk erfaring i arbeidslivet, jo bedre. Gjennom å drive Studentbedrift får studentene praktisk lederkompetanse, de får jobbe med reelle problemstillinger i team, og ikke minst - og de får erfaring med å håndtere risiko og å ta viktige avgjørelser, sier Anita Krohn Traaseth, administrerende direktør i Innovasjon Norge.

- Vi trenger nyutdannede som tidlig trener på disse kvalifikasjonene i alle sektorer og alle næringer. Derfor bør alle studenter få mulighet til å drive studentbedrift, legger hun til.

EM-billett til Norges beste Studentbedrift 2016

Ungt Entreprenørskap er del av JA Europe , Europas største tilrettelegger av entreprenørskap i utdanning. Vinneren av Ferdprisen for størst internasjonalt potensial og Norges beste Studentbedrift skal representere Norge på EM i Bucuresti i juli. De vil der konkurrere mot de beste fra hele Europa. 24 studentbedrifter fra hele landet deltar i NM for Studentbedrifter.

NM gjennomføres i regi av Ungt Entreprenørskap i samarbeid med Innovasjon Norge, NHO, SIVA og Norges Forskningsråd.

Se program og mer informasjon