Laksehospitalet Helixir er en behandlingslekter for laks og ørret. Foto: Måsøval Fiskeoppdrett

- Får ikke brukt Helixir mot lakselus

På grunn av lakselusens resistensutvikling mot medikamentell behandling, kan ikke laksehospitalet Helixir brukes til lusebehandling. Nå ser daglig leder Klaus Hoseth i Stranda Prolog og Måsøval Fiskeoppdrett etter nye behandlingsmidler og løsninger til å bruke i lekteren.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Stranda Prolog har utviklet behandlinsplattformen Helixir, i samarbeid med Måsøval Fiskeoppdrett som har søkt om tre utviklingskonsesjoner. Oppdrettsselskapet fikk i første omgang avslag, men har anket søknaden til Fiskeridirektoratet, som fremdeles har den oppe til vurdering.

- Behandlingslekteren Helixir som utvikling har vært en suksess teknisk sett, men resistensutviklingen på dagens medikamenter gjør at vi ikke får brukt den for behandling mot lus, sier daglig leder Klaus Hoseth fra Stranda prolog til kyst.no.

Daglig leder Klaus Hoseth i Stranda Prolog. Foto: SP. 

Hoseth sier at resistensutviklingen lusen har, krever at selskapet i samarbeid med oppdretteren både jobber mot nye behandlingsmidler og mot andre problemer som må løses.

- Samarbeidet med Måsøval går svært godt, og prosjektet er godt for både Stranda Prolog og næringen, men Måsøval får dessverre ikke den støtte de burde fått. Det er leit at direktoratet ikke forsto hvorfor dette er viktig. Vi håper anken gjør at de skifter mening, men den tar lang tid å behandle, sier han skuffet.

God trøkk hos Stranda Prolog

Utviklingen av Helixir ga næringen Triplo-pumpen som ifølge Hoseth i dag er i svært utstrakt bruk.

- Ved optimal plassering kan disse pumpene kjøres uten vakuum. Dette er svært viktig for dagens ikke medikamentelle metoder, sier han til kyst.no.

Prosjektet får likevel stadige avleggere, og har allerede skaffet 35 permanente arbeidsplasser i selskapet.

- Vi er nå cirka 60 totalt på Nordmøre.

Selskapet har også mange fôrprosjekter rundt Helixir.

- Vi merker stor internasjonal oppmerksomhet. Dette tror vi blir spennende.

Tre nye produktlinjer

Ellers sier er det svært høy aktivitet hos selskapet, etter at de flyttet kontoret til Kristiansund.

- Gode kunder og stadig påfyll av flinke folk fra offshore gjør at vi har tre nye produktlinjer som vil lanseres det neste året. Vi har god ordrereserve og forventer fortsatt god vekst i årene som kommer, konkluderer Hoseth.