Slaktet laks illustrasjonsfoto. Foto: Therese Soltveit

– Ekstremt lav vekst de neste fem årene

Lakseeksperter og oppdrettsselskaper tror på null vekst for næringen de neste årene. - Vi tror på nullvekst eller ekstremt lav vekst de neste fem årene, sier analytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Produksjonsvolumene i oppdrettsnæringen i Norge har vært tilnærmet uendrede siden 2012. Forskere i Sintef og Nofima venter at denne utviklingen kan vedvare i flere år fremover.

Verken seniorforsker Roy Robertsen i Nofima eller administrerende direktør Vegar Johansen i Sintef Fiskeri og havbruk tror på vekst i 2016 eller 2017, og er svært usikre på utsiktene frem til 2020, skriver DN. 

- Det ligger ikke an til noe vekst de neste årene på nivå med de vekstambisjonene som har vært skissert for næringen, sier Robertsen i Nofima til TDN Finans.

De får støtte fra lakseanalytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets. Han tror på tilnærmet nullvekst ut dette tiåret globalt. Han tror også det er fare for negativ vekst som følge av utfordringene knyttet til lakselus.

Lite fornøyd

Konsernsjef Henning Beltestad i Lerøy Seafood Group er ikke fornøyd.

- På kort sikt ser det ikke ut som det blir noe vekst i det hele tatt. Det blir trolig en nedgang i 2016 og ingenting tyder på at det blir noe særlig vekst i 2017 heller, sier Beltestad til TDN Finans.

Nordea Markets analytiker Kolbjørn Giskeødegård tror deres prognoser for 2016 og 2017 er absolutt ingen vekst.

Vi tror på nullvekst eller ekstremt lav vekst de neste fem årene. I 2016 blir det 20.000 tonn nedgang i Norge og en marginal oppgang i andre markeder, sier han til nettsiden.