Arkivfoto: Marine Harvest

Marine Harvest får midlertidig stans på Ulvan

Marine Harvest stenger fabrikken på Ulvan i to måneder etter høy aktivitet i høst. Den krevende lusesituasjonen i Midt-Norge i høst, har ført til at oppdrettsselskapene har måtte høste flere fisk fra merdene enn planlagt, melder Marine Harvest i en pressemelding.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

– For å få ned lusenivåene, har vi valgt å ta opp fisken tidligere enn planlagt. Ansatte ved våre sjøanlegg og fabrikken vår på Ulvan har stått på hele høsten for å håndtere situasjonen, og utført en fantastisk jobb, sier direktør for Marine Harvest region midt, Ørjan Tveiten.

Den høye aktiviteten gjør at selskapet ikke har fisk tilgjengelig for høsting i regionen i januar og februar. Fabrikken på Ulvan i Hitra kommune må derfor stenges midlertidig.

– Vi må dessverre holde fabrikken stengt de to første månedene i 2016 og midlertidig permittere store deler av arbeidsstokken i denne perioden. Det er selvsagt svært beklagelig,

men vi må la fisken i merdene vokse slik at den kommer opp i salgbar størrelse, sier Tveiten.

Vil bedre seg

Han mener lakselus er oppdrettsnæringens største utfordring, men er sikker på at situasjonen vil bedre seg.

– Marine Harvest bruker mye ressurser på å redusere avhengigheten av legemidler for kontroll av lus, med betydelig innsats innen forskning og utvikling og testing av ikkemedikamentelle teknologier, samt oppdrett og bruk av rensefisk, sier direktøren i pressemeldingen. 

Marine Harvests lusestrategi innebærer blant annet at alle merder på alle anlegg skal telles hver uke. I tillegg skal tiltak settes i verk allerede ved et gjennomsnitt i enkeltmerder på

under 0,2 hunnlus. Dette er langt strengere enn kravene stilt av myndighetene.

– Vi er sikre på at vi med denne strategien og vår store satsning på forskning og utvikling vil løse luseutfordringen på sikt, mener Tveiten.

De ansatte ble informert på et allmøte torsdag ettermiddag.