Enkelte varianter av viruset som forårsaker hjertesprekk skaper proteiner som er giftige for fiskeceller. Illustrasjonsfoto: Marta Alcaron / Veterinærinstituttet.

Hjertesprekk-virus forandrer seg under en infeksjon

Forskere ved Veterinærhøgskolen, NMBU, viser at viruset (PMCV) som forårsaker hjertesprekk, forandrer seg underveis i en infeksjon. Det er sannsynlig at en dominerende og aggressiv variant fører til utbrudd av sykdommen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Nest etter lakselus er hjertesprekk, CMS (cardiomyopati syndrom), den sykdommen som tar livet av flest laks i norsk lakseoppdrett. Grunnforskning om viruset er viktig for å kunne bekjempe sykdommen.

I et forskningsprosjekt finansiert av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering (FHF) har Cheng Xu, Aase Beate Mikalsen og Håkon Torsvik under ledelse av professor Øystein Evensen sett på hvordan piscint myocardittvirus (PMCV) forandrer seg underveis i en infeksjon i laks. 

Aggressiv virusvariant

Forskerne ved Veterinærhøgskolen viste at CMS skyldes PMCV tilbake i 2011. Nå viser nyere forskningen at store utbrudd kan kobles opp mot en aggressiv og dominerende variant av PMCV.

- Vi så endringer i virusets genom etterhvert som infeksjonen skred frem, sier professor Øystein Evensen.

Svært alvorlig sykdom

CMS forårsaker akutt hjertedød hos atlantisk laks og er svært alvorlig og kostbar sykdom for næringa.

- Målet med forskningen har vært å se på ulike varianter av viruset med den hensikt å avdekke hemmeligheten bak skadene som det forårsaker i hjertet, og på den måten kunne behandle eller forebygge sykdommen, sier Evensen.

Giftig virusprotein

Forskerne fant også at enkelte versjoner av viruset koder for et protein som er giftig for fiskeceller, inkludert celler isolert fra hjertet hos laks. Andre versjoner av virus manglet denne egenskapen.

- Det er for tidlig å si om den varianten av viruset som skaper giftige proteiner hører sammen med høyere dødelighet hos fisken, men det er en mulighet, sier Evensen.