Her er NS Collectoren i sving i merd. Foto: Kenneth Myklebust.
Her er NS Collectoren i sving i merd. Foto: Kenneth Myklebust.

Luseoppsamleren med flere funksjoner

Lusekomponenten NS Collector kan vise til gode resultater, og selskapet melder om stor interesse fra næringen.

Publisert

Oppsamleren  til Nauplius Solutions fungerer ved at lusen blir sugd inn i en filterpose som går 4,35 meter ned i merden, med hull på 150 mikrometer, da det er dette som trengs for å holde på lakselusen. Det er kjent at mye av lusen faller av under trenging av fisken før den går inn i selve avlusningsenheten (opptil 40%), og det er denne lusen enheten samler opp.

Kenneth Myklebust fra Hofseth Aqua sier til Kyst.no at de har fått ordrer på NS Collector fra både inn og utland.

- Interessen rundt denne viser godt at næringen vil ta tak i det store problemet som har kommet med raskt påslag av lus etter gjenntatte avlusninger. Tilbakemeldinger vi har fått er at det høres helt naturlig ut å øke fangsten av en art det har blitt for mye av i havet, påpeker han.

Flere funksjoner

Bildet viser oksygenering under avlusning.  Foto: Kenneth Myklebust.
Bildet viser oksygenering under avlusning. Foto: Kenneth Myklebust.

Myklebust forteller at løsningen har mange funksjoner. 

- Den brukes mye til løfting av vann fra dypet (ca 15-20m) for å redusere lusepåslag og opprettholde, samt sikre oksygen-nivå. Enheten har en standarisert styring som inneholder alle disse funksjonene, forteller han.

Det er innen områdene begroing, logistikk og fôring de teknologiske innsatsfaktorene i løsningen er.

- Det er et totalprinsipp og multiverktøy som vil samle og komplimentere arbeidsoppgavene som vi mener er sentrale i lusebekjempelsen på et aktivt og preventivt nivå, samtidig som vi modulerer utfôringsenheten i en og samme enhet, som arbeidsmodul til lusebekjempelse, har Myklebust tidligere forklart til Kyst.no.