Roger Hofseth (i midten) er svært fornøyd med åpningen av det nye visningssenteret i Atlanterhavsparken.

Nyåpnet visningssenter skal gi mer kunnskap og økt rekruttering

Fredag 26. august kan publikum for første gang besøke det nyåpnede visningssenteret for havbruk i Atlanterhavsparken i Ålesund.

Publisert

Senteret er et samarbeid mellom Atlanterhavsparken og sjømatkonsernet Hofseth. Den storstilte åpningen fant sted torsdag kveld, der gjestene fikk de første smakebitene av hva visningssenteret har å by på.

Roger Hofseth forteller at de har jobbet lenge for å realisere visningssenteret.

Skoleelevene Mathias Martinussen Aure og Emil André Helstad fra Naturbrukslinjen ved Stranda Videregående skole stod for den offisielle åpningen av senteret.

- Vi har lenge ønsket å få på plass et visningssenter i Ålesund. I samarbeid med Atlanterhavsparken falt alle brikkene på plass. Hvis sjømatnæringen, i tråd med de politiske ambisjonene skal vokse i fremtiden må folk ha et forhold til det vi driver med. Jeg syntes det er gøy at vi kan bidra til en slik kunnskapsformidling, sier Hofseth.

Brenner for økt rekruttering

Skoleelevene Mathias Martinussen Aure og Emil André Helstad fra Naturbrukslinjen ved Stranda Videregående skole stod for den offisielle åpningen av senteret, sammen med skolens rektor Jon Hjortdal. Det var ingen tilfeldighet. Aktørene bak senteret ønsker å sette søkelys på behovet for økt rekruttering til havbruksnæringen i årene fremover.

- I Hofseth lever vi av to uerstattelige ressurser. Den første er det rene og næringsrike vannet i Storfjorden. Det andre er dyktige fagfolk som lager verdens beste sjømat. I årene fremover må vi rekruttere flere til næringen. Mitt mål er at de klokeste hodene og de flinkeste hendene skal ønske seg en karriere innen havbruk. Det håper jeg at visningssenteret kan bidra til, sier Hofseth.

Under åpningen fikk gjestene de første smakebitene av hva senteret har å by på.

Selskapets engasjement for rekruttering er også bakgrunnen for at Hofseth har bidratt til å finansiere en egen havbrukslinje på Stranda Videregående Skole, som åpner denne høsten.

- Dette er et område hvor jeg personlig engasjerer meg stort. Det er fint å kunne dele interessen for fisk med nye generasjoner, sier Hofseth.

Får være med ut på merden

Ordningen med visningstillatelser ble opprettet med mål om å øke kunnskapen om havbruksnæringen blant folk flest. Det er Fiskeridirektoratet som behandler søknader om å opprette visningssentre, og det stilles strenge krav til pedagogisk tilnærming og utforming av prosjektet.

Visningssenteret i Atlanterhavsparken er det andre visningssenteret som åpner i Møre og Romsdal. Selve senteret er utformet i samarbeid med selskapet SixSides, som er et av Norges sterkeste kompetansemiljø innen formidling av historier.

Samtidig som Hofseth åpner visningssenter for havbruk i Atlanterhavsparken, er det nå kort tid før Hofseth sin visningsflåte i Storfjorden kan ta imot gjester. Fra Valldal vil en nullutslippsbåt ta folk ut til sjølokaliteten for oppdrett, og det er lagt opp til at man gjennom både kunnskap og opplevelse skal få lære om næringen.

- Vi vil vise folk hva vi holder på med. Da må man være med ut til merda, for det er der det skjer. For oss som jobber med dette er det hverdagslig, men for de som aldri før har sett et oppdrettsanlegg håper jeg det blir en kul opplevelse, avslutter Hofseth.

Skoleelevene Mathias Martinussen Aure og Emil André Helstad fra Naturbrukslinjen ved Stranda Videregående skole stod for den offisielle åpningen av senteret.