En ny norsk metode for bærekraftig håndtering av fiskeslam åpner for nye inntektskilder til oppdrettsindustrien. Fra venstre: Erlend Haugsbø og Stig Amdam i Hyperthermics AS. Foto: Cecilie Hatløy
En ny norsk metode for bærekraftig håndtering av fiskeslam åpner for nye inntektskilder til oppdrettsindustrien. Fra venstre: Erlend Haugsbø og Stig Amdam i Hyperthermics AS. Foto: Cecilie Hatløy

Ny teknologi kan gjøre slam lønnsomt

Hyperthermics AS skal gjøre fiskeslam om til både proteinmasse og biogass, alt på under ett døgn.

Publisert

Hyperthermics AS er et bioteknologiselskap lokalisert i Hovdebygda i Ørsta kommune. De forvandler marint slam til et proteinrikt pulver som kan selges som fôr-ingrediens, samtidig som det produseres miljøvennlig biogass.

Prosjektleder Stig Amdam forteller at ved hjelp av ny teknologi kan oppdrettsnæringen snart tjene penger på fiskeavføring og fiskefòr som ikke havner i fiskens mage – og samtidig bli kvitt en miljøutfordring. Han kaller det en radikal innovasjon innen fermenteringsteknologi.

Markedssjef i selskapet, Erlend Haugsbø, tror det kun er et spørsmål om tid før oppdrettsbransjen blir nødt til å samle og håndtere fiskeslammet fra merdene i sjø gjennom lukkede løsninger.

Bli abonnent hos Kyst.no

For å få tilgang til dette innholdet trenger du et abonnement med Kyst.no Pluss-saker inkludert.

Bli abonnent og les denne og mange andre pluss-saker.

Kyst.no Pluss Personlig

Du får: Kyst.no Pluss-saker

199,-

per måned

KJØP

Kyst.no Pluss Årlig

Du får: Kyst.no Pluss-saker

2189,-

per år

KJØP

Kyst.no Pluss bedrift

Administrer flere abonnement på ett sted og betal med faktura.

2189,-

per år

KJØP