Foto: Mattilsynet

Påvist ILA i Vestvågøy kommune

Det er påvist ILA ved sjølokaliteten Geiterøya I, i Vestvågøy kommune i Nordland. Lokaliteten drives av Isqueen AS. Alle som driver aktivitet knyttet til fiskeoppdett i området må unngå spredning av sykdommen, skriver Mattilsynet i en pressemelding.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Den 10. mars stadfestet Mattilsynet diagnosen ILA på bakgrunn av kliniske symptomer og obduksjonsfunn på fisk ved Geiterøya I samt analyseresultater fra Veterinærinstituttet, kommer det frem i en pressemelding.

For å forhindre eventuell smittespredning er lokaliteten pålagt restriksjoner blant annet med forbud mot flytting av fisk uten særskilt tillatelse. Veterinærinstituttet har publisert lokaliteten på interaktive kart over ILA-tilfeller.

Daglig leder i Isqueen meldte til kyst i forrige uke at de sanerer fisken omgående for å redusere smitte.

Kontrollområde

Lokaliteten er underlagt forskrift om kontrollområde, ILA, Vestvågøy, Flakstad og Moskenes kommuner, lenke til området: ILA kontrollområde Vestvågøy, Flakstad og Moskenes kommuner, Nordland

Et kontrollområde etableres for å forebygge, begrense og bekjempe ILA og består av en bekjempelsessone og en overvåkingssone. Kontrollområdet medfører restriksjoner blant annet på trafikk til og fra anleggene i havområdet. Nåværende kontrollområde består kun av en overvåkningssone. Grensene for kontrollområdet vil bli revidert som følge av påvisning av ILA ved Geiterøya I.

Dette innebærer også opprettelse av en ny bekjempelsessone omkring lokaliteten.