Illustrasjonsfoto Midt Norsk Havbruk.

Påvist ILA hos Midt Norsk Havbruk

Mattilsynet melder at mistanken om ILA hos Midt Norsk Havbruk i Nord Trøndelag nå er blitt bekreftet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Påvisningen gjelder for lokaliteten Eiterfjorden i Nærøy kommune i Nord-Trøndelag.

- Mattilsynet har stadfestet ILA-diagnosen på bakgrunn av inspeksjonsfunn samt analyseresultater fra Patogen Analyse AS og Veterinærinstituttet. Midt Norsk Havbruk AS varslet Mattilsynet 13.01.2017 om mistanke om ILA basert på analyseresultatet etter prøvetaking av fisk ved lokaliteten, oppsummerer Mattilsynet.

Daglig leder Tore Holand i Midt Norsk Havbruk, uttalte til kyst.no tidligere denne uken at en påvisning kunne føre til et tap på 180 millioner for bedriften og var klar på at han ønsket en forandring i regelverket for fiskesykdommer i området.

– Med dagens laksepriser går vi nesten i balanse. Tapet ligger først og fremst i tapt produksjon, sier Holand til kyst.no, og legger til at ILA-påvisningen fører til at de mister muligheten til å produsere 3000 tonn fisk, uttalte han.

Les også: Taper 180 millioner på ILA-utbrudd- vil forandre regelverket

Mattilsynet skriver at et kontrollområde for å forebygge, begrense og bekjempe ILA vil innen kort tid bli etablert rundt lokaliteten.

- Lokale tilpasninger i forhold til antall lokaliteter i området, topografi og strømforhold etc. vil legges til grunn for kontrollområdets utbredelse. Det må forventes en utstrekning på ca. 10-20 km fra lokalitet med ILA-diagnose.

Ifølge Barentswatch har syv lokaliteter påvist sykdommen i landet.