Manager Yngve Josephsen og service manager Åge Baustad viste frem og lanserte deres nye undervannskamera på Aqua Nor 2017. Foto: Therese Soltveit.

Viderefører overvåkningsteknologi fra subsea til havbruk

Imenco AS vil videreføre sin kunnskap fra subsea til havbruksnæringen, og opprettet nylig firmaet Imenco Havbruk. De lanserte også nylig et undervannskamera for fôring og inspeksjoner.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Imenco Havbruk er en del av konsernet Imenco AS og ble etablert i 2017. Manager Yngve Josephsen sier til kyst.no at de tok i bruk deres 30 års erfaring innen utvikling og produksjon av subseakameraer, til å utvikle et nytt som kunne brukes som merdkamera til havbruksmarkedet.

– Etter forespørsler fra bransjen satte vi i gang et raskt utviklingsløp som har resultert i et fôr- og inspeksjonskamera med optimalisert bildekvalitet og brukervennlig grensesnitt, sier han.

Skiller seg fra andre kamera

Undervannskameraet, sier han, er IP basert og skiller seg fra andre i markedet på bildekvalitet, Selskapet har også utviklet egen bruker software basert på åpne standarder noe som medfører at videosignalet lett kan tas inn i andre applikasjoner samtidig som det forenkler distribusjon av signalene.

Imenco sitt nye undervannskamera for fôring og inspeksjoner ble lansert på Aqua Nor 2017. Foto: Imenco Havbruk.

– Det gjør at det kan settes opp som et separat system eller integreres i andre større eller mindre løsninger, sier Josephsen.

At selskapet nå satser på havbruk er ingen tilfeldighet.

– Vi gjorde en strategisk beslutning om å gå inn på nye markeder. Havbruk og offshore vind ble valgt ut som potensielle markeder for vekst. Vi har mye kompetanse i bedriften som kan hjelpe disse næringene vider, fastslår han.

Selskapet vil fremover utvikle nye produkter og leverer også tjenester til havbruksnæringen, deriblant spyletjenester, ROV-inspeksjoner og konsulentoppdrag.

– Det er viktig å være ute på merdkanten og i dialog med de som har jobbet med dette lenge, for å være sikker på at det som utvikles er det samme som oppdretter faktisk har behov for, poengterer Josephsen.

- Blokken full

Kameraet som kalles «Imenco Gemini Camera» ble lansert på Aqua Nor messen i Trondheim nylig, men de første kameraene ble installert og kom i drift allerede under utviklingsfasen.

- Vi har nå solgt flere systemer og flere er på vei. Vi har per dags dato blokken full av forespørsler, så det er tydelig at det er behov i markedet, påpeker han.

Produktinfo om undervannskameraet:

  • Dobbelt IP-fargekamera
  • Høy følsomhet / Farger i mørke omgivelser
  • Integrerte sensorer
  • Moderne teknologi
  • 360 graders synsvinkel