
Innovasjon og nye markeder for Optimar
Ved utgangen av 2016 har Optimar den høyeste aktiviteten i selskapets historie. Selskapet opplever jevnt høyt trykk innen pelagiske anlegg, høy ordreinngang på fabrikker om bord i fiskebåter og har i 2016 utviklet et nytt produkt til oppdrettsnæringen som har vist seg effektivt i kampen mot lakselusa, melder selskapet.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
I tillegg til høy aktivitet i 2016 råder det optimisme også for det kommende året. Ordrereserven er høyere enn noen gang, og for tiden er det en utfordring å produsere raskt nok til å imøtekomme den store etterspørselen, melder selskapet i en pressemelding.
- 2016 har vært et utrolig spennende år for Optimar. Kunnskapen til våre ansatte og vårt tette samarbeid med kundene har resultert i flere nyvinninger som har blitt godt tatt imot av markedet, sier Asbjørn Solevågseide i Optimar.
De opplyser at mye av grunnen for den høye aktiviteten i Optimar er det nyutviklede avlusningsproduktet Optilice, som har vært en stor suksess siden produktutviklingen startet for under et år siden. Optimars løsning for skånsom fjerning av lakselus har vært et samarbeidsprosjekt med det Ålesund-baserte oppdrettsselskapet Fjordlaks AS, Farstad Shipping og Innovasjon Norge – og samarbeidet er et godt eksempel på hvordan den maritime klyngen bidrar til innovasjon og produktutvikling.
- Den positive markedsresponsen Optilice har mottatt er svært motiverende for Optimar. Kontinuerlig fokus på videreutvikling og produktforbedringer har ført til stadig bedre testresultater gjennom 2016, og vi vil fortsette å arbeide hardt for å realisere vår Optilicer-visjon om 100% avlusning og 0% dødelighet, sier Frode Kjølås i Optimar.
Optilice
Selskapet melder at i januar startet Optimar å utvikle et produkt som benytter oppvarmet sjøvann for å fjerne lakselus fra laks og ørret. Det gikk kun tre måneder før prototypen av Optilice var klar til testing og 11 måneder senere har Optimar levert 9 anlegg og har ytterligere 15 anlegg i ordreboken.
Konseptet og metoden bak Optilice er å benytte oppvarmet sjøvann til å avluse fisken. Fisken pumpes opp fra sjøen, avsiles, og mates deretter inn i Optilice-enheten bestående av to separate skovlehjul. Mellom skovlehjulene blir fisken skjøvet gjennom et kar bestående av oppvarmet sjøvann. Eksponeringstiden kan justeres fra 21 sekunder og oppover. Alt vannet, både behandlingsvann og avsiling, renses for lus gjennom trommelfilter for filtrering av lus og egg. I utløpet av Optilice løftes fisken over på en avsilingsrist før den sklir nedi en renne med returvann fra pumpa som går i rør tilbake til merden.
Rapport fra NOFIMA om fiskevelferd ved avlusing
Det har vært viktig å avklare effekten av behandling med Optilice, for selskapet. De skriver at i tillegg er det påkrevd med en velferdsmessig evaluering av systemet. Derfor har Nofima gransket Optilice og gitt svar på disse spørsmålene gjennom rapporten «Avlusing av laksefisk med Optilice: Effekt på avlusing og fiskevelferd», publisert i desember 2016. Konklusjonen fra denne rapporten er at avlusning med Optilice er en meget effektiv metode for fjerning av bevegelig lus, samt skånsom for fisken.
Avlusningseffekten med riktig temperatur er på hele 98 % på bevegelige og kjønnsmodne lus og temperaturer opp mot 33 °C i 21-30 sekunder påfører ikke fisken skade - hverken på skinn, øye eller gjeller. De positive resultatene styrker Optilice og Optimars posisjon i kampen mot lakselusa, som er et stort problem for oppdrettsnæringen. Dette er ikke et problem bare i Norge og markedspotensialet for Optilice utover Norges grenser er stort, melder selskapet.
Styrket konkurransekraft gjennom fusjoner
En viktig faktor i utviklingen av Optilice er Optimars fusjoner med Peter Stette AS og SeaSide AS i henholdsvis 2014 og 2015. Med sammenslåingen av de tre selskapenes lå forholdene til rette for produktutvikling i mye større skala og tempo enn hva som var mulig tidligere. Med ulik spisskompetanse, produktportefølje og størrelse ble det langt lettere å tilby markedet bedre og mer helhetlige løsninger og til flere bransjer enn tidligere, melder de.
- Optilice et godt eksempel på hva vi har ønsket å oppnå med fusjonene. Alle tre selskapene har gjennom en årrekke opparbeidet stor kunnskap og tillit i den norske sjømatklyngen – og som ett felles selskap besitter vi nå en unik kombinasjon av spisskompetanse, entreprenørskap og strukturkapital. Dette gjør oss i stand til å levere enda bedre løsninger til våre kunder og hele tiden være i front av markedsutviklingen, sier konsernsjef Håvard Sætre i Optimar.
Store leveranser, både på båt og land
Selv om mye oppmerksomhet har vært rettet mot Optilice, har det ikke vært stille på de mer tradisjonelle arenaene til Optimar.
De skriver at i båtsegmentet har Optimar levert fullautomatiserte fabrikker, som øker kundens verdi og produksjonsvolum, til 19 båter rundt om i verden – og innen landbaserte fabrikkløsninger har det blitt levert helautomatiserte pakkelinjer til store pelagiske kunder. Det har blitt solgt flere enheter av Optimars nyutviklede All-Pusher Palleterere, samt videreutviklet og solgt flere Optiblast, som er Optimars største og mest komplekse system for innfrysning av fisk og kjøtt. Optimar skal også levere vesentlige elementer av Lerøy Midt sin nyeste laksefabrikk på Hitra, et spennende prosjekt med mange nye løsninger som effektiviserer prosesseringen betraktelig.
- At våre kunder oppfatter Optimar som en kvalitetsleverandør forklarer mye av etterspørselen, og er den beste annerkjennelsen vi kan få, sier Peder Stette i Optimar.
Fokus på videre utvikling
Selv om responsen i markedet har vært god i 2016, er konsernsjef Håvard Sætre opptatt av at selskapet må fortsette arbeidet med å styrke selskapets konkurransekraft.
- Vi setter stor pris på tilliten fra våre kunder. Samtidig forutsetter den at vi hele tiden utvikler oss og setter kunden i fokus – noe som naturligvis er svært ressurskrevende. Vi må hver dag fokusere på innovasjon, kvalitet og kostnader for å bevare vår posisjon og konkurransekraft. Heldigvis har Optimar ansatte på alle nivåer som legger ned en fantastisk innsats, avslutter Sætre.