Selskapene håper samarbeidet er første delen av et langt partnerskap.

Skretting investerer i insektoppdretter

Fiskefôrleverandøren Skretting kjøper en betydelig andel av den kommende produksjonskapasiteten til den finske insektprodusenten Volare.

Publisert Sist oppdatert

Skretting og Volare, en finsk produsent av insektingredienser, har inngått et kommersielt samarbeid der Skretting har sikret seg betydelig kapasitet i Volares kommende industrielle fabrikk i Finland.

Det melder Volare i en pressemelding.

Selskapet sier de tilbyr insektbaserte produkter som en miljøvennlig løsning for de stadig skiftende behovene innen fôrindustrien.

Nordisk insektmel

- Siden omtrent 75 prosent av karbonavtrykket i lakseoppdrett stammer fra fôr, og 95 prosent av fôravtrykket kommer fra råvarer, er partnerskap avgjørende for bransjebred endring. Skretting er forpliktet til ambisiøse mål om å øke andelen nyskapende bærekraftige ingredienser i fôret sitt, og samarbeidet med Volare bidrar til å oppfylle de nylig fastsatte bærekraftsmålene for fôrsektoren i den norske regjeringen, uttaler selskapet i pressemeldingen.

Volares hevder deres teknologi sikrer lavt energiforbruk, eliminerer behovet for fossile brensler og produserer null avløpsvann. 

- Vi er alltid på jakt etter nyskapende bærekraftige råvarer, og dette er et godt tilskudd til vårt nåværende tilbud av insektmel. Vi trenger mer volum, og denne nye nordiske leverandøren og deres arbeid med å skalere opp den industrielle produksjonen av ingredienser er bra for bransjen vår. Vi ser frem til samarbeidet med Volare og deres fokus på bærekraftige og kvalitetsprodukter. Dette harmonerer perfekt med verdiene og målene våre, sier Erling Johansen, innkjøpssjef for spesielle ingredienser hos Skretting Norway.

Langt samarbeid

Vanligvis gjør ikke fôrindustrien forhåndsforpliktelser, men for viktige nye bærekraftige ingredienser er selskapene villige til å bryte mønsteret og forplikte seg til å forbedre bransjens bærekraftresultater ytterligere, heter det i pressemeldingen.

- Skrettings ekspertise og holdning har vært imponerende. Å se hvordan de forstår behovene til kundene sine og hvordan vi kan bidra til å imøtekomme disse behovene, har vært inspirerende. Vi ser frem til et langsiktig partnerskap og å skape stor innvirkning sammen, sier Jarna Hyvönen, Chief Commercial Officer hos Volare.

Skretting og Volare uttaler at de ser for seg dette samarbeidet som det første skrittet i et langsiktig partnerskap. Volare har allerede et operativt demonstrasjonsanlegg i Finland og vil begynne å levere ingredienser til Skretting i 2024. Volare vil starte byggingen av sin første storskala fabrikk samme året og planlegger flere fabrikker over hele Europa innen utgangen av tiåret.