Søren Martens i Fish Pool holdt nylig foredrag på italiensk under Norges Sjømatråd sitt årlige seminar, som denne gang hadde fokus på laks. Foto: Therese Soltveit.

- Lakseprisene er «pazzo»

Søren Martens i Fish Pool sier italienerne er bekymret for høye priser på norsk laks. – De mener prisene er «pazzo», helt gal, uttalte han. Se video over. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Under lakseseminaret i Milano som Norges Sjømatråd nylig holdt, sa Søren Martens, administrerende direktør i Fish Pool til Kyst.no, at italienerne ikke er særlig fornøyde med høye priser for norsk laks. 

Søren Martens, administrerende direktør i Fish Pool her på lakseseminar i Milano, hvor han holdt innlegg om lakseprisene på italiensk. Foto: Therese Soltveit.

I 15 minutter holdt Martens imponerende hele sitt innlegg på italiensk, hvor han snakket om utviklingen i markedet, spotprisene og lakseprisen. 

- Italienerne mener lakseprisene er pazzo, helt gal, forklarte Martens, og påpekte til Kyst.no at prisene i fjor sank som en sten for så å stige fryktelig gjennom våren.

- Nå er det full forvirring, ettersom spotprisen har falt noen uker. 

Her ser du en prisoversikt fra foredraget til Søren Martens, hvor de månedlige laksepriser fra de siste 18 måneder fra jan 2017 til mai 2018 viser. Prisene som italienerne mener er gal, svinger med 30 kr/kiloen. Kilde: Fish Pool.

Repeat av fjoråret?

Martens sier til Kyst.no at italienerne lurer på om vi får en gjentakelse av fjoråret, hvor spotten falt jevnt og trutt gjennom november eller blir det gjentakelse av 2016 når prisene reagerte opp igjen og holdt seg høy hele høsten. 

Les også: - Stor sushivekst i Italia og nye muligheter

Han påpeker at italienerne også er fryktelig usikre på hvordan de skal drive og hvordan de skal klare å marginer i et så usikkert marked.

Kontrakt status hos Fish Pool er per i dag slik: 

  • Q3+Q4-18.   61,50 NOK/kg
  • Y-2019          61,70 NOK/kg

Basert på inngåtte kontrakter mente Fish Pool-direktøren at det forventes et prisfall utover høsten.

- Den røde kurven (i bildet under) viser kontraktsprisene juli-desember. Kjøpere og selgere kan nå sikre prisene resten av året. Lavere priser enn i sommer, men klart høyere enn 2017 prisene, forklarer Martens.