– Norsk laks har hatt et godt år i Japan

Gladlaksen Johan Kvalheim, her på besøk hos Kyst.no i Bergen.

Juleintervju:

Mens prisene har falt, har volumene skutt fart. Johan Kvalheim oppsummerer et sterkt lakseår i Japan, før siste jul i Tokyo feires med familien.

Publisert Sist oppdatert

Lavere priser, tydelig volumvekst og markering av 40 år med norsk laks i Japan. For sjømatutsending Johan Kvalheim har 2025 bydd på både faglige høydepunkter og noen helt spesielle øyeblikk.

– Året for norsk laks i Japan har vært preget av lavere priser enn i fjor, og det har gitt en tydelig volumvekst, sier Kvalheim.

Skulle vi lykkes med å endre dette, kunne konsumet økt betydelig

Johan Kvalheim, sjømatutsending i Japan

Per uke 49 ligger volumet 14 prosent over fjoråret, målt i rundvekt. Frem til og med november er volumet av hel laks opp 38 prosent, mens filetvolumet har økt med 6 prosent, målt i hele fisk-ekvivalenter (WFE).

– Vi bruker WFE fordi Japan har en svært høy filetandel. Hele 68 prosent av laksen selges som filet og 32 prosent som hel fisk. Det er nesten motsatt av Korea, der filetandelen er rundt 36 prosent, forklarer han.

Ifølge Kvalheim skyldes veksten i stor grad lavere spotpriser, som har gjort det mer attraktivt for ferskfiskmarkedene å kjøpe inn laks til videresalg i supermarkeder. Samtidig har Japan hatt utfordringer med egen produksjon av buri (amberjack).

– Da har norsk laks blitt en naturlig erstatter i sashimi-segmentet.

40 år med norsk laks i Japan

Oppmerksomheten rundt norsk laks har også vært stor i år. 40-årsjubileet for norsk laks i Japan ble markert både under Verdensutstillingen i Osaka og på Norway Day-seminaret i Tokyo i juni.

– På Norway Day hadde vi blant annet Bjørn Eirik Olsen til stede for presse og møter. I tillegg samlet Norway Seafood Festival ved Tokyo Skytree rundt 38 000 besøkende, med norsk laks og makrell i sentrum.

Likevel er det én ambisjon som fortsatt lar vente på seg for norsk sjømat i landet.

– Drømmen om å få japanerne til å spise mer varmebehandlet laks lever fortsatt. Realiteten er at over 95 prosent av laksen spises rå. Skulle vi lykkes med å endre dette, kunne konsumet økt betydelig, sier Kvalheim.

Johan Kvalheim går i 2026 inn i sitt siste år som sjømatutsending i Japan.

Mulig retur til Norge

Oppdraget som sjømatutsending i Japan varer for Kvalheim til utgangen av juni 2026. Nå er Norges sjømatråd på jakt etter hans erstatter.

– Hva som skjer etter det, er fortsatt åpent. Vi vurderer alle muligheter. Kanskje fortsette utenlands, men mest sannsynlig blir det tilbake til Norge, og forhåpentligvis en jobb innen sjømatnæringen, kan han fortelle.

Når familien flytter hjem til Norge til sommeren, har Kvalheim bodd 5,5 år i Japan.

Johan Kvalheim sitter igjen med mange gode minner etter tiden i Japan og Sør-Korea.

– Vi tar med oss utallige gode minner. Møter med folk, kultur og tradisjoner, samt mange øyeblikk der norsk sjømat har stått i sentrum. Å jobbe med både Japan og Korea har vært utrolig spennende og lærerikt. Tiden i Japan har lært meg mye om tålmodighet.

Det er fascinerende hvor trygt og ordnet alt er.

Johan Kvalheim om Japan

Det fjerde kjøttet

For sjømatutsendingen er det spesielt ett øyeblikk som skiller seg ut.

– Høsten 2021 sto vi på Haneda med et kobbel journalister og så det første Japan Airlines-flyet lande med fersk norsk makrell. At dette skulle bli en årlig tradisjon, i kombinasjon med Norway Seafood Festival, hadde jeg aldri trodd.

For laksen trekker han frem lanseringen av norsk laks som «samo nikku», det fjerde kjøttet, under Good Meat Day 29. november 2023.

– Rekkefølgen er kylling først, så biff, deretter svin, og til slutt norsk laks som det fjerde kjøttet. Oppmerksomheten i nasjonale medier og referanser fra japanske politikere i etterkant var helt unik.

Fiskedisk i et japansk supermarked.

KFC og Nøtteknekkeren

Som nordmann i Japan er det særlig én ting som har gjort inntrykk.

– Det er et land med mange skrevne og uskrevne regler. Det er fascinerende hvor trygt og ordnet alt er.

– Hva har overrasket deg mest?

– At fartsgrensene ikke alltid følges like strikt. Men jeg har så langt klart meg uten bøter ved å følge bilene foran, sier Kvalheim.

Han kan fortelle at julen feires i år med hele familien samlet i Japan. De tre døtrene, som studerer i Tromsø, to ved Fiskerihøgskolen og én ved Handelshøyskolen, kommer til Tokyo 17. desember.

– Det blir den siste julen vår her. Vi skal på bilferie sørover mot Kyushu og langs vestkysten tilbake til Tokyo til nyttårsaften. 1. januar blir det Nøtteknekkeren i Opera Palace.

Jul i Japan er imidlertid noe annet enn hjemme i Norge.

– Det er mer en lysfest enn en høytid, og julaften er vanlig arbeidsdag. Den mest kjente tradisjonen er KFC til julemiddag. Det er så populær at man må reservere i god tid, humrer Kvalheim.

Nyttårshelgen, shogatsu, er derimot høytid.

– Da er det familietid og tempelbesøk. I år har mange bedrifter hele ni dager ferie, forteller han.

Avslutningsvis kommer også Kvalheim med en hilsen til Kyst.no sine lesere:

– Jeg vil ønske alle en riktig god jul og tusen takk for at dere hver eneste dag er med på å bidra til en sunn og trygg matproduksjon langs vår langstrakte kyst. Dere gjør en fenomenal jobb og vi sjømatutsendingene som sitter i utlendighet strutter over av stolthet over å kunne få representere dere og de fantastiske produktene dere bringer frem. Her fra Japan vil jeg få takke oppdretterne av både laksen, ørreten, torsken og kveiten for noen utsøkte produkter og et godt samarbeid i år.