
– Jeg er overrasket over at ikke flere bruker sedasjon!
Roar Olsen har over 30 års fartstid i oppdrettsnæringen. Han brenner for god fiskevelferd, og er spesielt opptatt av at laks bør sederes ved mekanisk avlusning og annen håndtering.
– Etikk og velferd begynner på styrerommet. Jeg tror bransjen må ta innover seg at deler av fiskevelferden går i feil retning. Næringens omdømme vil bedre seg dersom fiskevelferden blir bedre, sier Roar Olsen.
Noe av det som gir hurtigst effekt, er å gjøre fisken mindre stresset og mer rolig. Det betyr færre sår, lavere dødelighet og dermed også bedre økonomi for oppdretter.
Sårdannelsen reduseres betydelig ved å benytte sedasjon, og ved å bruke flere typer behandling på bekostning av ren mekanisk lusebehandling.
– Vi har ikke løsningene på alle problemene, men i noen sammenhenger kunne vi gjort en betydelig forskjell. (FHF-rapport, med kommentar om bedøving: https://www.fhf.no/prosjekter/prosjektbasen/901649/)
Andre dyr blir premedisinert før behandling
Bruksområdene for sedasjon i laksenæringen har endret seg de seneste årene. Før ble slik behandling brukt samtidig som lusebehandling med hydrogenperoksid i matfiskanlegg i sjø, mens nå brukes det også i blant annet landbaserte anlegg og settefiskanlegg.

– Før stressende behandlingsoperasjoner hos landdyr, er det vanlig å bruke premedisinering eller sedasjon. Det er litt rart at vi ikke gjør det i større grad med fisk når vi håndterer den, sier Roar. -Får man opp panikkreaksjoner på fisk, så er det veldig visuelt å se at den har det mye bedre når den er sedert. Laksen blir roligere, den bruker mindre oksygen, skiller ut mindre CO₂ og blir enklere å håndtere når den mister fight-or-flight refleksen.

Veiledning i best bruk
Roar Olsen og kollegaene i MSD Animal Health står klare til å bistå alle som vil bruke sedasjon mer aktivt for å bedre fiskevelferden i merdene.
– Ja, vi setter av tid til veiledning og sørge for riktig bruk av sedasjonsmidler, sier Roar.
Han forteller at mange benytter sedasjon kun for syk og svekket fisk, men da går de glipp av den sårforebyggende effekten på den friske fisken.
– Det er et kontinuerlig behov for opplæring i bruk av denne type produkter. Derfor er det bedre at fiskehelsepersonellet tar kontakt med oss i forkant av bruk en gang for mye heller enn en gang for lite, sier Roar.
– Vi stiller gjerne opp med råd om dosering og holdetider ved ulike temperaturer og bruk av ulike brønnbåter. Brønnbåtene har gjerne variasjon i vannsirkulasjon, og da er det best å tilpasse doseringen.
Riktig bruk
Roar Olsen forteller at det er viktig å vite om vanndynamikk og status på fisken for riktig dosering.
– Både for høy dose og for lav dose kan være utfordrende. Det må tas hensyn til at ulike typer brønnbåter kan ha ulik vanndynamikk i brønn. Det samme gjelder også på tanker på land, der innblanding og dosering må tilpasses. Dette er vi vant med, så vi i MSD Animal Health har et godt grunnlag for å gi råd om dette.
Lang fartstid i næringen
Roar Olsen er nærmest født inn i oppdrettsnæringen. Han kommer fra Selsøyvik i Rødøy kommune i Nordland, hvor hans far begynte med lakseoppdrett i 1979.
– Jeg har på mange måter fulgt næringen siden den gangen. Marin produksjon er en flott måte å produsere mat på, og det var naturlig for meg å selv jobbe med sjømat. Dette er en fantastisk næring med fine, hardtarbeidende folk, sier Roar Olsen.
Karrieren hans inneholder stillinger som driftsleder ved Val Akva, driftsleder i Salmar, driftsleder og produksjonskoordinator i Norgesskjell, og langt tilbake jobb som arbeidsdykker. De siste fem årene har han vært i dyrehelsekonsernet MSD Animal Health. Han har også vært med i en rekke styringsgrupper innen havbruk.
Fiskevelferd dagen lang
– Nå jobber jeg med fiskevelferd. Samtidig er jeg opptatt av at kundene våre også skal tjene penger på å holde laksen frisk. Ved riktig bruk av sedasjon blir avlusningen mer effektiv, det kan gå flere uker mellom hver avlusning og fisken har det bedre og man ser lavere dødelighet, sier han.
– Det er derfor jeg er veldig overrasket over at ikke enda flere bruker sedasjon! Vi selv benytter bedøvelse enten vi skal til tannlegen eller opereres, det er helt naturlig å bruke legemidler for å dempe smerter og redusere frykt. Det er det mest skånsomme, og dette bør vi også gi fisken vi har ansvaret for, mener jeg.
– Når så nye resultater viser at dette i tillegg gir en økonomisk gevinst, så burde egentlig sedasjon i forbindelse med avlusning bli standard i oppdrettsnæringen, avslutter Roar Olsen.
VIL DU VITE MER?
Kontakt Roar Olsen i MSD Animal Health for å vite mer om hvordan sedasjon kan bidra til bedre fiskevelferd og bedre økonomi.
Telefon: +47 41474654
E-post: Roar.olsen@msd.com