- Hensynet til villaksen er én av de to årsakene til at næringen bør reduseres, i hvert fall midlertidig. Men også hensynet til den norske lakseindustriens omdømme, sier Jon Olaf Olaussen, professor i samfunnsøkonomi ved Handelshøyskolen i Trondheim ved NTNU. Foto: Gemini.no

– Lakselusproblemet må gi kutt i oppdrett

- Å snakke om en femdobling av oppdrettsnæringen nå er en vill tanke, sier professor Jon Olaf Olaussen. Han mener dette vil redusere en av Norges største næringer. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Hvor mye skal oppdrettsnæringen i Norge vokse? Skal den kanskje femdobles for å dekke verdens matbehov? Dette har vært omkvedet i noen år, skriver Gemini.no.

- Vi må redusere oppdrettsnæringen betydelig, sier Jon Olaf Olaussen, professor i samfunnsøkonomi ved Handelshøyskolen i Trondheim ved NTNU.

Olaussen går altså tvert imot både næring, politikere og en god del fagfolk.

- Så lenge det er så mye lakselus som nå, kan vi ikke øke volumet av oppdrettslaks. Vi må heller redusere til vi får kontroll på lusa, sier han.

Selv er han en ivrig sportsfisker, og ikke sjelden benyttes lunsjpausen i Nidelva til å sikre dagens laksemiddag. Men han spiser også mye oppdrettslaks. Han er ikke motstander av oppdrett. Likevel går han såpass hardt ut.

- Hensynet til villaksen er én av de to årsakene til at næringen bør reduseres, i hvert fall midlertidig. Men også hensynet til den norske lakseindustriens omdømme, mener han.

Omsatte for 43,6 milliarder

For Olaussen er altså samfunnsøkonom, og har lønnsomhet som utgangspunkt. Fisk er den fjerde største eksportartikkelen i Norge, etter olje, gass og metaller.

- Oppdrettsnæringen er populær blant mange politikere. Over 5800 personer er engasjert i industrien, og spesielt i disse tider liker politikere det, påpeker han.

Fra Statistisk sentralbyrå (SSB) heter det at det ble omsatt 1,35 millioner tonn fisk og skalldyr til en verdi av 43,6 milliarder kroner fra norske oppdrettsanlegg i 2014.

1,27 millioner av disse tonnene var laks. Sammenlignet med året før hadde den samlede oppdrettsnæringen en økning på 8 prosent for både mengde og verdi.

I hovedsak er det to problemer med oppdrettsnæringen, mener han.

  • Fortsatt rømmer for mye fisk.
  • Lakselus påvirker smolten og ødelegger for villaksen.

Hele saken kan du lese her.