Jurassic Salmon har tidligere i år fått ASC-sertifisering som det første landbaserte anlegget i landet. Foto: Jurassic Salmon.

Vurderer rekeproduksjon sammen med laks

Jurassic Salmon i Polen sikter mot å slakte 1000 tonn ASC-sertifisert laks produsert på land i år . De planlegger også å utvide produksjonen og vurderer å få implementert flere arter.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Panicz og universitetet samarbeider tett med oppdrettselskapet om utviklingen av den landbaserte produksjonen. Under Sats Marint-konferansen fortalte han blant annet at vannet som brukes i produksjonen er varmt grunnvann som er over 150 millioner år gammelt.

- Vi slipper derfor mange av de mikroelementene som man har i annet vann, noe som kan bedre fiskehelsen, sa han.

Remigiusz Panicz snakket om noen av planene til Jurassic Salmon under Sats Marint 2017. Foto: Linn Therese Skår Hosteland. 

Lokaliteten de bruker ligger tre kilometer fra de baltiske hav.

- Dette er i den grønneste regionen av Polen noe som gir fordeler da man er omringet med natur, og er ikke plaget med forurensning, la Panicz til.

- Vil utnytte høye temperaturer

Temperaturen på vannet som brukes er høy nok til å gi en effektiv produksjon, men denne  øker når vannet  resirkuleres, så derfor ser de for seg å utnytte denne til annet enn lakseproduksjon når de skal utvide.

- Høye temperaturer er en av problemene i vår produksjon. Men vi tenker egentlig på dem som muligheter. Derfor ser vi for oss å sette opp en rekeproduksjon ved siden av som kan utnytte det varme vannet. Dette kan også kombineres med dyrking av ulike planter som vokser i saltvann.

Han påpeker at det var vanskelig å bygge anlegget og få det opp og gå, men fordelene med beliggenhet og de gode vannressursene, samt mulighetene de har til å utvide, gjør den godt egnet til lakseproduksjon.

Men bruken av vannressursene i anlegget, mener han kunne vært bedre.

- Nå skifter man ut 5 til 15 % av vannet daglig. Det er for mye, så vi ser på hvordan vi skal endre dette. Både grunnet økologien og den høye energibruken som går med til resirkulering, opplyste Panicz.

De ser også på alternative energikilder som biobrensel av slam og solcellepaneler.

Også rett fôr mener han kan være en utfordring for lakseproduksjonen på land, og han opplyser at de nå skal teste ut fôr med mikroalger.