Noen av selskapets førstefødte smolt klar for vaksinering. Foto: Salangfisk. 

Salangfisk har nådd nye milepæler

På Salangfisk sitt nye RAS-anlegg har selskapet vaksinert sine første smolt grupper, og driftsleder sier de skal levere sitt første utsett allerede i mai. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Selskapet skriver på sin Facebook-side at de har nådd en ny milepæl på anlegget, og driftsleder Lasse Solgren, forklarer til Kyst.no at deres første grupper med smolt ble nylig vaksinert.

- Det gjorde vi med en vaksinemaskin levert av Skala Maskon. I tillegg fikk vi på onsdag i forrige uke levert tredje innlegg med rogn fra Salmobreed, opplyser han.

Lasse Solgren er driftsleder på RAS-anlegget som kan produsere seks millioner smolt på 250 gram i løpet av ett år. Foto: Salaks/Salangfisk.

Etter klekking skal yngelen være i klekkeriet i cirka åtte uker før den flyttes over til startfôringen som er neste avdeling i anlegget. Tradisjonelt har selskapet satt ut smolt på 70-100 gram, hvor produksjonstiden i sjø er på 15-18 måneder. Det nye anlegget som vil gi en storsmolt på 250 gram vil kunne redusere produksjonstiden i sjø med 6-8 måneder.

Første utsett snart klar

Anlegget har en kapasitet på seks millioner 250 grams storsmolt i året, og i juni 2017 ble den første rognen levert til klekkeriet. 

Selskapet har ikke levert noe fisk ut av anlegget ennå, og det første utsett er planlagt i mai.

- Produksjonen er nå i tre avdelinger og vi har totalt 4,4 millioner individer i anlegget, hvorav 1,8 millioner er rogn i klekkeriet vårt. De største gruppene av smolt er 75 gram i snitt nå. Produksjonen hittil har ikke vært uten utfordringer, men vi er fornøyd så langt, sier han. 

Noe arbeid gjenstår

Anlegget er ikke helt ferdigstilt enda, på de to siste påvekst-avdelingene gjenstår det enda arbeid. Solgren opplyser at den ene av avdelingene vil bli tatt i bruk i mai.

Les også: Salangfisk starter produksjon i nytt RAS-anlegg

På nåværende tidspunkt er selskapet 12 ansatte, og de har nylig gjennomført intervjurunder og er i prosess med å ansette flere.

Solgren sier det blir lite pynting til påske, men de ansatte får påskeegg til påske.

- Noen av de ansatte må jobbe i påsken, det er nødvendig for at fisken skal få en fin påske, påpeker han.

Saken fortsetter under bildet. 

Stor fleksibilitet

Selskapet har lagt opp produksjonen slik at de har stor fleksibilitet, hvor de kan produsere storsmolt over 700 gram og opp om de ønsker. 

- Vi har har ambisjoner for dette anlegget, der vi ønsker å løfte aktiviteten til både Salangfisk og Salaks konsernet. Vi ønsker at det nye RAS-anlegget skal løfte oss noen hakk opp og videre, har Bekkeli tidligere uttalt. 

Om selskapet:

  • Salangfisk ble etablert i 1979 og vært i drift siden.
  • Salaks Holding AS er morselskapet til Salangfisk AS, Salaks AS og Brønnbåt Nord AS. 

 RAS-anlegget har et totalt karvolum på 9.900 kubikkmeter, og erstatter det gamle gjennomstrømningsanlegget i Rotvika. 

Les også: Salaks bygger nytt RAS-anlegg