Det ble funnet spor av korona-virus på et skjærebrett der det var bearbeidet norsk laks. Det slås nå fast både av norske og kinesiske myndigheter at det laksen ikke er kilden til det siste COVID-19-utbruddet i Beijing. Foto: Kari Johanna Tveit.

Den kinesiske ambassaden avviser korona-smitte via laks

Ifølge Reuters, gjengitt på VG har den kinesiske ambassaden sammen med fiskeri- og sjømatminister, Odd Emil Ingebrigtsen (H) konkludert med at norsk laks ikke sto bak koronautbruddet i Beijing.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Det ble i helgen slått full smittealarm etter et koronautbrudd på et matmarked i Beijing. Så langt er over 100 perosner diagnostisert med koronasmitte i dette utbruddet.

Norsk laks ble raskt utpekt som mulig syndebukk og supermarkeder i hele Beijing fjerner varer som kommer fra byens største ferskvaremarked. Norsk laks er blant varene som blir kalt tilbake, etter at det ble funnet coronavirus på et skjærebrett for laks på et marked.

Fiskeridepartementet kalte mandag sammen med Mattilsynet inn næringen til et hastemøte.

Nå har altså fiskeriministeren konkludert med at det ikke var norsk laks som var skyld i smitten på markedet. Dette er gjort sammen med den kinesiske ambassaden, melder Reuters.

Direktør i avdeling fisk og sjømat hos Mattilsynet, Elisabeth Wilmann har overfor VG understreket at ut ifra kunnskapen de har om koronavirus i dag, er det lite sannsynlig at smitte kan overføres fra matvarer, også i forskjellige typer emballasje.

- Det er ingen kjente tilfeller av smitte via matvarer, heller ikke importerte matvarer eller emballasje. Norsk laks er derfor trygg. Transporttiden til Kina gjør at det uansett er usannsynlig at produktene kan inneholde aktivt virus når det kommer på markedet i Kina, har Wilmann sagt til VG.