Sigmund Bjørgo, norges Sjømatråd sin fiskeriutsending i Kina. Foto: Norges Sjømatråd

Starter lakseproduksjon i sjø i Kina

Nylig ble det annonsert at et kinesisk selskap har satt ut laks i et anlegg utenfor Rhizao ved gulehavet. - Spørsmålet er hva slags kostnad de kommer på med lakseproduksjon i sjø, og hvor mye de klarer å produsere, sier Sigmund Bjørgo, sjømatrådets fiskeriutsending i Kina.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Rizhao Res Mo Ze Feng Yu Ye Ltd Co, er det någet omstendelige navnet på selskapet som produserer laks i Gulehavet utenfor kysten av nordøst Kina.

Selve anlegget ligger utenfor byen Rizhao, ikke langt fra Qingdao, som har store foredlings- og handelsmuligheter, ifølge en artikkel fra seafoodsource. Der fremkommer det også at selskapet allerede har satt ut fisk som skal leveres i 2017-2018.

Øivind Strand fra Havforskningsinstituttet. Foto: Havforskningsinstituttet.

Produksjonsutfordringer

Tidligere har lakseproduksjon i Kina vært en drøm, og ifølge Øivind Strand som forsker ved Havforskningsinstituttet, er det problematisk med temperaturen langs Rizhao-kysten.

- Om sommeren kan temperaturen komme opp mot 25-30°C, og om vinteren kan temperaturen krype ned under 4°C i dette området, sier forskeren til kyst.no.

Strand har vært delaktig i flere samarbeidsprosjekter mellom Norge og Kina, og sitter i dag med det faglige hovedansvaret for det nyeste samarbeidsprosjektet. Men han sier det er områder utenfor kysten med kaldt vann i dybden.

- Å pumpe det opp blir dyrt, ettersom vannet er tungt. Om det eventuelt brukes nedsenkbare merder vil det trolig være problemer med for lite strøm, fordi vannet er relativt stillestående på denne dybden, forklarer forskeren.

- Men man vet aldri hva de får til, legger han til.

Shuanglin Dong er professor ved Ocean University of China, og har arbeidet med forsøk på laks i dette området.

Han forteller til kyst.no at fisken skal være i merder som stikker dypt nok inn i massen med kaldt vann. Ifølge et tidligere intervju skal det være mellom 4.6-9.3°C om sommeren bare 20-30 meter dypt.

Fiskeriutsending til Kina, Sigmund Bjørgo. Foto: Norges sjømatråd.

- Allerede produksjon

Norges sjømatråds utsending til Kina, Sigmund Bjørgo forteller at det allerede er produksjon av laks i Kina, men det er på land.

- Det som er spørsmålet er hva slags kostnad de kommer på med lakseproduksjon i sjø, og hvor mye de klarer å produsere. Norge er veldig flinke til å produsere effektivt, og det kan bli vanskelig å komme seg opp på et slikt nivå på kort sikt, sier Bjørgo.

Han mener en eventuell effekt på Norges eksport vil være marginal, ettersom det allerede er en liten markedsandel til Kina for fersk laks, og her er det Chile, Færøyene og Canada som dominerer.

- Det også gjort kundeundersøkelser som viser at forbrukerne har større tillit til mat som kommer langt fra Kina, fordi det har dessverre vært flere skandaler i landet, men om fem til ti år kan mye skje, fastslår han.

- Vil påvirke importkvoten

Paul Aandahl, analytiker i sjømatrådet foran kystens hus i Tromsø. Foto: Therese Soltveit.

Norges sjømatråd har vært aktive i over et tiår og brukt store ressurser for å få tilgang til markeder i Asia.

Pål Aandahl, analytiker i Norges sjømatråd mener at man kan oppleve effekter dersom Kina får en egenproduksjon, dog i liten skala i begynnelsen.

- Generelt kan vi si at økt produksjon vil medføre lavere pris, men et forhold som kan påvirke dette er den kinesiske importkvoten.

Han påpeker at i dag har kineserne importkvote på laks som er fullt ut utnyttet. Dette er med på å redusere tilførselen til Kina.

- Om en eventuell egenproduksjon vil medføre redusert import kommer an på nivået på egenproduksjon, nivået på importkvoten og endret/økt etterspørsel innenlands, sier Aandahl.

Selv en relativt stor produksjon mener han likevel ikke vil påvirke den globale lakseprisen.

- Vi trenger i dag rundt 200.000 tonn ekstra laks for at prisen skal være stabil. Ettersom det ikke produseres nok, øker prisen. Da blir en eventuell effekt på lakseprisen av økt produksjon fort bli spist opp, sier analytikeren.

Lys fremtid i Asia

Aandahl har troen på at mye kommer til å skje i Asia i årene fremover, men tror ikke vi trenger å være bekymret.

- Asia kommer til å trenge mye protein fremover,og laks kommer til å utgjøre en liten andel av det. En høy pris vil imidlertid føre til at man kan bruke ny teknologi, som ellers ville vært for dyrt. Ettersom Asia er det største markedet når det gjelder sjømat, vil egenproduksjon også kunne føre til reduserte transportkostnader, avslutter han.