Oppdrettsanlegg i Chile. Foto: Daniella Balin.

- Kineserne snuser på lakseselskaper

Ifølge nederlandske banken Rabobank, har kinesere vist stor interesse flere lakseselskaper, men sier samtidig de ikke tror det vil skje store ting med det aller første. - Vi tror det vil ta en stund før de har kunnskap og nok selvtillit til å gjøre store transaksjoner knyttet til kjøp, sier analytiker hos Rabobank Gorjan Nikolik.

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Kina er størst i verden når det kommer til produksjon, konsum og eksport av sjømat. Imidlertid har nedgangen i ny arbeidskraft, press fra forurensing og nye miljøbestemmelser begynt å begrense veksten innen sjømatproduksjon i landet, ifølge en rapport fra Rabobank.

I en rapport skriver banken blant annet at økte inntekter for landet, samt voksende skepsis til egenproduserte varer, har gitt chilenske oppdrettslaks en solid posisjon i Kina. Litt drahjelp har chilenerne også fått gjennom at Norge i perioder har vært utestengt fra markedet.

Rapporten anslår også at 53 prosent av veksten i sjømatetterspørsel globalt der neste tiåret, hvor en stor andel vil være laks, vil skyldes nettopp etterspørselsvekst fra Kina.

- Kinesiske selskaper blir stadig mer interessert i landene som eksportere av marine produkter som Chile, spesielt i forhold til aktiviteten innen lakseoppdrett, sier sjømatanalytiker hos Rabobank Gorjan Nikolik, til Salmonexpert.cl.

Gorjan Nikolik, sjømatanalytiker i Rabobank. Foto: Rabobank.

Ser vekstmuligheter

Han spår derfor at kineserne vil kjøpe oppdrettsselskaper i fremtiden. Men når de eventuelt vil begynne å kjøpe seg inn i lakseselskapene er høyst usikkert.

- Vi tror det vil ta en stund før de har kunnskap og nok selvtillit til å gjøre store transaksjoner knyttet til kjøp av lakseselskapene, sier Nikolik.

Aanalytikeren legger videre til at kinesiske selskaper innser at forbruksmønstrene forandrer seg, og at arter som laks vil kunne lykkes godt i deres marked.

- De føler at hvis de eier produsentene, kan de bruke sin lokale erfaring i den asiatiske markeder for å øke virksomheten og på denne måten skape viktige verdier. Det er også svært få steder i verden hvor du kan vokse innen lakseproduksjon, og Chile er et av de beste og største landene for vekst innen aktiviteten, sier han.

Interesse fra flere hold

Nikolik forteller at det stor interesse for laks i Kina.

- Men det har ikke vært gjennomført  store transaksjoner ennå.

- Når kan en transaksjon bli gjennomført? Er det mulig at det kan skje allerede i år gitt at selskaper som Salmones Friosur er til salgs?

Les også: Oppdrettsvirksomhet til salgs i Chile

- Det er vanskelig å spå! Mitt instinkt sier at det er usannsynlig at det skjer i år. Den kinesiske industrien er ennå ikke klar til å være konkurransedyktig på fusjons- og oppkjøpsfronten. Spesielt innen store transaksjoner.