Remotely operated netcleaner RONC`s. Foto: Laura Braden.

Marine Harvest investerer tungt i notvaskere

Marine Harvest Canada (MHC) har nylig investert millioner av canadiske dollar i en innovativ notrenseteknologi, etter at de har besluttet å fase ut bruk av kobberimpregnering på oppdrettsanleggene selskapet har i British Columbia, Canada.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

MHC opererer nå 12 fjernstyrte notvaskere. Disse bruker høytrykksvann for å  skrubbe og fjerne organisk materiale fra merdene.

Siden november 2015, har MHC kjøpt 12 enheter, som tilsier en investering på mer enn 2,1 millioner canadiske dollar (13,5 mill kr). De har også kjøpt og modifisert fem nye arbeidsbåter.

Denne bruken av ny teknologi til notrengjøring er en nødvendig del av det å opprettholde kravene til å være sertifisert etter Aquaculture Stewardship Council sin standard for lakseoppdrett.

Notvaskerne er plassert på støttefartøy som ligger fortøyd på siden av merdene, uten å forstyrre hverken fisk eller infrastruktur.

En nøkkelkomponent i teknologien er et rengjøringshode med fem eller syv dyser, produsert i Norge av Multi Pump Innovation. Systemet opereres fra kontrollstasjon montert på en båt. Operatøren sitter i en kontrollstol og bruker to styrespaker for å føre rengjøringshodet over noten.