Lakseanalytiker i Nordea Markets Kolbjørn Giskeødegård. Foto: Therese Soltveit.

Mindre laks gir høye priser

Mindre laks i markedet har skapt høyere priser enn vanlig, men prisene har sunket i høst. Analytikere tror likevel på gode investeringsmuligheter frem mot jul.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Sjømataksjer har vært lønnsomt for investorer siden nyttår. Sjømatindeksen kulminerte 14. juli på 326,56 poeng. Samme tid nådde eksportprisen for laks rekordhøye 70 kroner per kilo, mens den i uke 36 hadde falt til 55 kroner, ifølge statistikken til SSB.

– Vi har sett en sterk volumvekst denne høsten fra et lavt nivå. Det er vært lite tilgjengelig fisk de første delene av året, som gjorde at man har spart på fisken, i tillegg har mange områder hatt relativt god slaktekvalitet utover høsten, sier sjømatanalytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets til E24.

Giskeødegård forventer at prisen som vanlig vil stige mot jul, og at overskuddssituasjonen i markedet er en kortsiktig sak.

- Det er alltid mye laks på høsten, selv om det i år er en kraftigere tilbudsvekst fra bunnen i juli enn vi har sett de siste årene, fortsetter han til avisen.

Forventer 50 kr kilo

Illustrasjonsfoto: Therese Soltveit.

Nordeas prisforventninger i 2017 i snitt 53 kroner per kilo laks og 50 kroner per kilo laks i 2018.

DNB Markets har også oppjustert prisforventningene til norsk laks opp til 58 kroner kiloen for inneværende år, og tror laksen i snitt vil koste 55 kroner kiloen i 2017 og 53 kroner kiloen i 2018.

Pareto Securities oppjusterte i juni prisforventningen for 2016 til 59 kroner per kilo, og 57 kroner i 2017 og 59 kroner i 2018.

Toppvalgene til meglerhusene kan du lese mer om i artikkelen på E24.