Lakseanalytiker i Nordea Markets Kolbjørn Giskeødegård. Foto: Therese Soltveit.
Lakseanalytiker i Nordea Markets Kolbjørn Giskeødegård. Foto: Therese Soltveit.

Nordea: - Lus vil være en signifikant festbrems fremover

Nordea viser til at lusekostnadene i næringen har økt de siste årene, og at Salmar nettopp presenterte et resultat som var preget av parasitten. De mener derfor lakselus vil fortsette å være en festbrems for havbruksnæringen fremover.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I sin morgenrapport skriver Nordea at lus skaper hodebry for både Marine Harvest og Salmar.

- Vår lakseanalytiker (les Kolbjørn Giskeødegård, red. anm.) opprettholder salgsanbefalingene på både Marine Harvest og Salmar etter gårsdagens regnskapstall, og skrur samtidig ned kursmålene til henholdsvis NOK 140 (145) og NOK 215 (225), skriver finansinstitusjonen.

De påpeker videre at lakselus er det største problemet for oppdretts-selskapene og er en vesentlig kostnadsdriver i bransjen.

- Vi estimerer at kostnadene i forbindelse med lus har økt med fem kroner per kilo laks for industrien de siste 1-2 årene.

De på tross av gode resultater fra Marine Harvest mener de at også de utvikler seg på linje med industrien-

- Vi forventer derfor økte kostnader dette halvåret.

Men en ting er kostnadssiden som øker. De påpeker at inntektssiden kan bli svekket fremover også.

- Lakseprisene er også strukket langt uten at forbrukerne har fått føle hele prisøkningen. Hvis ikke butikkene ønsker å subsidiere forbrukerne, er de nødt til å heve prisene med 15-30% for å reflektere de nåværende nivåene. Dette kan føre til enda lavere etterspørsel og salg enn i 2016.

Nordea tror Salmar er spesielt utsatt da de har vært rammet hardt av lakselus den siste tiden.

- Situasjonen ser nå ut til å ha bedret seg for selskapet. Likevel vil lus være en signifikant festbrems fremover, og sammen med at selskapet har låst inn store deler av salget på kontrakter med lavere laksepriser enn våre estimater, vil dette bidra til et negativt press på marginene.