Ragnar Nystøyl avbildet på Sjømatdagene 2016. Foto: Gustav-Erik Blaalid.

Kor blir veksten av?

Hell: Ved starten av 2016 er utsiktene til lavere slaktevolum en markant endring fra tidligere år i norsk laksenæring. Uttaket av laks og ørret skal ned tre prosent i 2016 dersom Kontali Analyse sin prognose slår til.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Daglig leder i Kontali Analyse, Ragnar Nystøyl, stilte ganske enkelt spørsmålet: Kor blir veksten av? da han holdt åpningsinnlegget under Sjømatdagene på Hell.

- Ser vi på volumet kan vi forvente en nedgang på tre prosent i året som vi har startet. I Chile forventes det en nedgang på syv prosent. Her er usikkerheten større og nedgangen kan bli større, sa Nystøyl.

Oversikten viser prognoser for akseproduksjonen i 2016 i alle lakseproduserende regioner.

Høyere kostnader

Men det er ikke bare produksjonen som er en utfordring for utviklingen i lakseindustrien.

- Lønnsomhetsutviklingen i bransjen er en like stor utfordring, sa Ragnar Nystøyl.

Han understreket det faktum at laksenæringen har hatt flaks de to siste årene. Faktoren svak krone mot de viktigste valutaene vi handler laks med, har sørget for relativt store «merinntekter». Samtidig er Nystøyl bekymret over kostnadsutviklingen i næringen. Kostnadsutvikling har spist av en økonomiske veksten.

- I perioden 2010-2015 hadde næringen en inntekstvekst på 14 milliarder kroner. I samme periode var kostnadsveksten 15,5 milliarder kroner, sier han.