Kurt Oddekalv fra i skjermdump fra russisk Tv program.

Oddekalv sverter oppdrettsnæringen på russisk stats-TV

Norges Miljøvernforbund trapper opp innsatsen mot oppdrettsnæringen. Forrige uke langet Kurt Oddekalv som er leder av organisasjonen, ut om giftig norsk oppdrettlaks i et russisk TV program. I dag var han på norsk radio og snakket om forsøpling fra oppdrettsnæringen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I et livsstils- og ernæringsprogram på den russiske nasjonale kanalen Chanel One HD, diskuteres næringsinnhold og sunnhet i alt fra youghurt til gulrøtter. Også norsk oppdrettslaks har i denne måneden vært profilert.

Kanalen har den russiske stat som største aksjonær (til sammen ca 48 %), men også oligark og Chelsea-eier Roman Abramovitch er på eiersiden med 24 % andel.

Oddekalv siteres i programmet på russisk, og vi har fått oversatt dette til norsk. Han intervjues på engelsk, men dette er veldig vanskelig å høre. 

I kanalens programbeskrivelse skriver de at daglig leder i Norges Miljøvernforbund Kurt Oddekalv, forteller markedet er fullt av fisk med dårlig kvalitet. Laksen vokser frem syk, og i sjøen pumpes det ut kraftige plantevernmiddler mot parasitter.

- Oppdrettslaks med mange toksiner

Byggmester Oddekalv omtales i programmet som en “kjent økolog fra Norge.” Han forteller at fisken inneholder mange toksiner.

- Grunnlaget for fôret er soyabønner, som blir bløtlagt i endosulfan, et kjemisk stoff som har vært forbudt i Europa i mange år. På lakselokalitetene er nivåene av dette kjemikaliet 10 ganger høyere enn normen, gjenfortelles det på russisk.

Ca 2:40 ut i videoen har Oddekalv hentet frem en sei som ser ut som er full av torskelus eller skottelus, når han snakker om lakselus. Ca 2:50 ut, sitter han foran en PC som viser en film av en som spyler noe ut i en merd og Oddekalv kommenterer det med:

- Dette er måten å bekjempe lakselus på. Når pesticider brukes på lokalitetene, bruker de ansatte verneutstyr, gassmasker osv, sier han.

Han drar også frem hendelsen hvor en fisker for noen år siden opplevde at hummerne lå døde i oppbevaringsteinen, hvor man har skylt på bruken av lusemidler i et oppdrettsanlegg i nærheten dagen før. 

Oddekalv opplyser også at han ikke har noen dokumentasjon på denne sammenhengen, men tror likevel den er der.

Advarer mot både vill og oppdrettet fisk

Programlederen opplyser videre at de samme midlene også sikkert brukes i russisk oppdrett. Det fremmes også en påstand om at villaks også kan ha høye verdier av kvikksølv og tungmetaller fordi den spiser plankton.

Programmet konkluderer derfor med at både oppdrettslaks og villaks kan være skadelig. 

Teksten fortsetter under videoen.

- Oppdrettsnæringen plastforsøpler

Torsdag morgen er Oddekalv tema i NRK Hordaland med budskap om at oppdrettsnæringen forsøpler med plast. Dette blir tilbakevist av bransjen i samme sak.

- Kurt Oddekalv bommer totalt, sier Øyvind Adre Haram fra Sjømat Norge, i en kommentar rundt saken til kanalen.

- Jeg tror Kurt Oddekalv må ta på seg andre briller, og virkelig se hva vi gjør langs kysten, legger han til.