Jan Arne Brekke, dagleg leiar i Sogn Aqua. Foto Linn Therese S Hosteland

Stabilt, men lavt kveitevolum

Slaktevolumet av kveite i Norge økte bare med 20 tonn fra 2014 til 2015, men oppdretter har stor tro på flatfisken.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Ifølge Fiskeridirektoratets oppdaterte akvakulturstatistikk endte slaktevolumet på kveite i 2015 på 1277 tonn, som tilsvarer en økning på 20 tonn fra året før.

Jan-Arne Brekke, daglig leder i Sogn Aqua har stor tro på kveita til tross for den lave veksten.

- Markedet er her både på kort og lang sikt og det er hovedgrunnen til at vi velger å satse videre på fisken, konstaterer han til kyst.no.

Bygger nytt anlegg 

Kveiteyngel. Foto: Linn Therese Skår Hosteland.

De siste årene har Brekke drevet kveiteproduksjon på «djupvatten» fra Sognefjorden i Slantevika, og fremover skjer det store endringer i selskapet.

- Vi har startet byggingen av et stort kveiteanlegg som skal drive reindyrka matfiskproduksjon, og i Slantevika vert det settefisk. Vi er også med i yngelproduksjon gjennom Sogn Aqua Juveniles. Med dette håper vi å få en strukturert produksjon i fremtiden og regner med å være noe lunde i mål med det vi tenker i 2020, opplyser han.

- Vi er klar for å starte opp produksjon på det nye anlegget allerede i sommer, så bygger vi ut gjennom det kommende året, legger han til.

- Hva tenker du om veksten på 20 tonn på ett år?

- Slik jeg ser det blir det ikke mye vekst den kommende tiden, men kanskje næringen kan ligge på mellom 1500 til 2000 tonn i 2017/18. Da må man ha greid å øke, sier han.

Den daglige lederen understreker så at kveitemarkedet er et nisjemarked han trives godt i.

- Og vi lokaliserte i Sognefjorden, er en nisje i dette markedet. I år regner jeg med å slakte ut 40-50 tonn. Kveiteproduksjon er noe helt annet enn laks da det tar fire år før fisken er klar for slakt, konkluderer han.

I Fiskeridirektoratets statistikk kommer det også frem at det per utgangen av fjoråret forelå 75 tillatelser til produksjon av kveite.