ROV-spesialistene i Kystdesign har suksess med sin Stealth Cleanser til havbruksnæringen. Torbjørn Hansen er sjefingeniør med ansvar for kontrollsystem i selskapet. Foto: Gustav Erik Blaalid

Væpnet med Stealth Cleaner

Kystdesign har gjennom noen vanskelige offshore-år klart det kunststykke å opprettholde god lønnsomhet på tross av halvering av omsetningen. Væpnet med Stealth Cleaner har satsing mot havbruk gitt resultater.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Kystdesign har sin base i Aksdal, halvannen mil fra Haugesund. Lokaliseringen omtrent midtveis mellom Stavanger og Bergen er et strategisk, bevisst valg.  Selskapet feirer i år 20 års jubileum, og har levert en rekke ulike ROV (Remote Operated Vehicle) til mange kunder i Norge og utlandet. Det meste har tradisjonelt skjedd innenfor olje og gass, men nå opplever de stor etterspørsel etter sitt nye angrepsvåpen notvaskeren – Stealth Cleaner.

- Den er utviklet i samarbeid med Abyss AS, og det er Pump Supply AS som driver salg og markedsføring, forteller sjefingeniør med ansvar for kontrollsystemer, Torbjørn Hansen til kyst.no.

Les ogsåAbyss Aqua lanserer ny ROV for havbruk

De er nå klar med versjon nummer to av Stealth Cleaner. Den er utstyrt med 7 vaskedisker mot 5 på den første versjonen.

- Trykket i vannstrømmen som blåser groen bort fra nota, er justert slik at det ikke skal være til skade for notlinet, forteller han, og viser til diskusjonene om fysisk påvirkning når en notvasker beveger seg langs notveggen.

ROV light

Behovet for inspeksjon av fortøyning og forankringer er også noe oppdretterne enkelt kan gjøre selv. Ved hjelp av en ROV av typen Ægir kan man gjøre mindre operasjoner. Med en vekt på kun 30 kilo er den lett å frakte med seg og den kan enkelt og greit betjenes av en person. Selskapet har også en rekke andre ROVer.

- Som til eksempel vår nyeste ROV av typen Surveyor som blant annet er i bruk til undervannsarkeologi i Svartehavet. Et oppdrag som drives av University of Southampton, sier Hansen.

Dette spesifikke fartøyet brukes mest til kartlegging av havbunnen. Utstyrt med et multibeam-sonar tegner den ved hjelp av lydbølger et 3D-kart av havbunnen, og litt nedover i bunnen, uten at den dermed driver med seismikk. I tillegg kan den ta video og bilder. Setter man all informasjonen sammen, blir resultatet et nøyaktig bilde av bunnen, skal vi tro Hansen.

Se informasjonsvideo av Stealth Cleaner under: 

https://www.youtube.com/watch?v=bGuwlw0Jif4