Se ny episode av Kystpodden

– Ville destruere 40 000 tonn laks

«Kystpodden» skal i tre episoder fremover snakke med Torben Foss. Juristen har vært, og er fremdeles, sentral i fiskeri- og havbruksnæringen – nå som advokat og rådgiver. Første episode er nå tilgjengelig.

Publisert Sist oppdatert

Kystpodden

- Kystpodden har som mål å snakke med personer som har bidratt til å bygge opp laksenæringen til å bli en stor og viktig industri. Å lese historier blir aldri det samme som å høre tidsvitner fortelle med egne ord om sine opplevelser. Vi skal møte personer som har hatt ulike posisjoner og ståsted i laksenæringen.

Det er idemaker og podkast-vert Gustav Erik Blaalid som sier dette. Han er selv et tidsvitne med fartstid som næringslivsjournalist i Norsk Fiskeoppdrett siden januar 1990. Senere etablerte han blant annet Kyst.no som var på lufta allerede i 1997. Gustav Erik Blaalid er grunnlegger og eier av Oceanspace Media AS som teller 10 ulike medietitler i Norge, Danmark, Chile og Storbritannia.

Vi skal starte med 1970 og 80 tallet. Fra sin posisjon som ansatt jurist i Fiskeridirektoratet, senere assisterende fiskeridirektør, til ekspedisjonssjef i Fiskeridepartementet, hadde Torben Foss førstehåndskjennskap til hva som skjedde foran og bak kamera. Ikke minst hans periode som fiskeriråd i Brussel var en begivenhetsrik periode for fiskeri- og havbruksnæringen.

Foss har vært med på alle forhandlinger om handelspolitikk i fiskeri- og havbruksnæringen siden denne perioden. Mest dramatikk var det da daværende fiskeriminister Oddrunn Pettersen valgte å avskaffe ordningen med lovpålagt førstehåndsomsetning av laks og eierbegrensningene. De dramatiske hendelsene høsten 1991 skapte den oppdrettsnæringen vi kjenner i dag.

Vi skal utover i sendingene høre om situasjonen da daværende utenriksminister Thorvald Stoltenberg ville destruere 40 000 tonn laks. Og da daværende fiskeriminister Oddrunn Pettersen hadde bestemt seg for en redningspakke for Fiskeoppdretternes Salgslag (FOS), men snudde etter massivt telefaks-opprør. Og vi skal høre hva Torben Foss mener om skroting av EØS-avtalen.

Episode 1, sendes lørdag 15.06.24

Episode II: sendes lørdag 22.06.24

Episode III: sendes lørdag 29.06.24