Det kan gå mot en ny lakseauksjon. Foto: Therese Soltveit.

Det kan bli en ny lakseauksjon

Festen er ikke over, det er mer laks igjen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Nærings- og fiskeridepartementet foreslår at laksetillatelsene som ble igjen etter auksjonen i juni selges gjennom en lukket budrunde.

- I juni gjennomførte vi en vellykket auksjon av nye laksetillatelser. Nesten alle tillatelsene ble solgt til rekordhøye priser. Det gjenstår kun en liten rest, men vi har ambisjoner om å få tildelt mest mulig vekst. Derfor foreslår vi nå en ny innretning for hvordan vi skal selge disse tillatelsene, sier fiskeriminister Per Sandberg.

Per Sandberg under lakseauksjonen. Foto: Pål Mugaas Jensen

Kjøpte for 2,9 milliarder

Auksjonen av nye laksetillatelser ble gjennomført i juni. 14 lakseoppdrettere kjøpte nye laksetillatelser for til sammen 2,9 milliarder kroner. Dette tilsvarer rundt 97 prosent av tillatelsene som ble lagt ut for salg, skriver Nærings- og fiskeridepartementet i en pressemelding.

Nærings- og fiskeridepartementet foreslår nå hvordan resten av tillatelsene skal selges. Forslaget sendes ut på høring i dag.

- Vi foreslår at resten av tillatelsene selges gjennom en ny auksjon. Tillatelsene samles i mindre pakker, og budgivere får anledning til å by på hver pakke gjennom en lukket budrunde, sier Sandberg.

Dette er et teknisk enkelt format som er kjent for oppdretterne fra tildelingsrunden i 2013. Forslaget har høringsfrist torsdag 16. august. Høringssvar kan leveres elektronisk på departementets nettsider.

Om rest-auksjonen

Før hovedauksjonen 18.-20. juni var det om lag 15 000 tonn MTB til salgs. Det gjenstår å tildele inntil 414 tonn MTB, fordelt på seks forskjellige produksjonsområder.

Nærings- og fiskeridepartementet foreslår i høringen at resten selges på auksjon gjennom en lukket budrunde som åtte forskjellige tillatelser: