Foreslår ny lakseavgift for næringskomiteen

SV foreslår at laksenæringen må betale en avgift per kilo produsert fisk, beregnet av lakseprisen, i næringskomiteen onsdag.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

– Kommunene sitter igjen med lite inntekter, men mange ulemper fra havbruksnæringen. Derfor bør det innføres en grunnrentebeskatning, og inntektene fra denne bør tilfalle kyst- og fjordkommuner med oppdrettsanlegg, sier stortingsrepresentant og medlem av næringskomiteen Torgeir Knag Fylkesnes (SV) til Bergens Tidende (BT).

Han leverer forslaget onsdag og er dermed langt på vei på linje med KrF-politiker og Osterøy-ordfører Jarle Skeidsvoll som avisen tidligere har skrevet vil fremme forslag om at én krone per kilo produsert fisk bør tilfalle kommunene.

SV har i forbindelse med statsbudsjett tidligere foreslått en avgift på 25 øre per kilo .

– Nå legger vi frem forslag i næringskomiteen på Stortinget om en avgift som tar utgangspunkt i gjennomsnittsprisen på oppdrettsfisk de fem siste årene. Dermed vil avgiften bli regulert i forhold til utviklingen i lakseprisen, sier Fylkesnes til BT.

Norsk Industri avviser ifølge avisen forslaget fra Osterøy-ordføreren. Også Sjømat Norge sier nei.

– Vi er imot at kommuner skal kreve inn avgifter og skatter som del av næringspolitikken. Havbruk er en viktig distriktsnæring langs kysten og bidrar mye i de kommunene der de er etablert, både i form av arbeidsplasser, skatteinntekter og kjøp av tjenester fra andre leverandører i lokalsamfunnene. Oppdrettsvirksomheten gjør at det er lys i mange hus langs kysten og tilfører kommuner ny kompetanse i en av våre viktigste fremtidsnæringer, sier Stein Lier-Hansen, administrerende direktør i Norsk Industri til avisen.