Illustrasjonsfoto.

Åttedobling av lakseeksporten til Kina

I januar 2018 importerte kineserne mer enn 1 700 tonn norsk laks, åtte ganger så mye som samme tid i fjor. Eksportvolumet til nabolandet Vietnam er derimot halvert.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Lakseavtalen undertegnet i mai 2017 gir dermed endelig synlige resultater, skriver Kjersti Fossanger i SSB.

I mai i fjor skrev Norge under på en lakseprotokoll, der hensikten var å normalisere handelsforholdet til Kina, som har vært spent siden Nobelkomitéen valgte å gi fredsprisen til dissidenten Liu Xiaobo i oktober 2010. Resultatene av avtalen har latt vente på seg. Fra november i fjor ble det imidlertid klart at Kina igjen hadde åpnet opp for import av norsk laks da eksportvolumet mer enn tredoblet seg på en måned.

Figur 1. Eksport av norsk laks til Kina og Vietnam i perioden januar 2008 til januar 2018. Klikk for større graf.

Halvering av laksevolumet til Vietnam

Samtidig som den norske lakseeksporten til Kina øker, faller den til Vietnam.

– I januar i år eksporterte Norge i overkant av 1 000 tonn laks til Vietnam, noe som er en halvering fra samme måned i fjor. Bare mellom november i fjor og januar i år falt volumet med nesten 40 prosent, påpeker rådgiver Nina Rolsdorph i SSB.

Fossanger skriver at det er imidlertid lite som tyder på at fallet kommer av at vietnameserne over natten har mistet sansen for norsk laks. Med etableringen av ny lakseavtale med Kina er det heller nærliggende å tro at norske eksportører ikke lenger trenger å sende laksen via Vietnam for å nå kinesiske forbrukere.

Alternativ rute til Kina?

I kjølvannet av nobelprisutdelingen innførte Kina strenge restriksjoner på import av norsk laks. Offisielt har det vært frykten for laksesykdommer som har holdt den norske laksen unna det kinesiske markedet.

– Kort tid etter nobelprisutdelingen falt den norske lakseeksporten til Kina kraftig, og fra desember 2010 til januar 2011 kunne man se en halvering i volumet. I løpet av året som fulgte eksporterte Norge rundt 6 000 tonn laks til Kina, mot 12 000 tonn i 2010, sier Rolsdorph.

Samtidig var det i andre halvdel av 2011 en kraftig økning i eksporten av norsk laks til Kinas naboland Vietnam. Fra 2010 til 2011 mer enn tredoblet eksportvolumet til Vietnam seg, fra 4 000 tonn i 2010 til over 13 000 tonn i 2011. I 2017 var norsk eksport av laks oppe i 23 200 tonn. I samme år var eksporten til Kina 3 400 tonn. I januar i år ble det eksportert mer laks til Kina enn i de ti første månedene i 2017 samlet.

PD-laks sendt til Kina

Mattilsynet oppdaget i slutten av januar 2018 at PD-fisk har blitt sendt til Kina av et eksportselskap. Mattilsynet opplyser at de er blitt lurt av uriktige dokumenter, og Ocean Quality som eksporterte fisken har nå suspendert to ansatte. Les mer om dette her. 

Les også: - Trykk i etterforskningen av Ocean Quality

Les også: PD-fisk til Kina: Den verst tenkelige timingen