Lakseprisen er i hardt vær for tiden. Nå tror Nordea at snittprisen for 2019 vil ende ut på ca 57 kr/kg. Illustrasjonsfoto: Namdal Akvasenter.

- Lengre og kraftigere prisfall enn forventet

Nordea nedgraderer sjømatsektoren etter et prisfall de ikke helt forutså styrken av. De tror på et lakseprisnitt for 2019 på 57 kroner. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I sin morgenrapport onsdag påpeker Nordea at lakseprisen har gjennom tredje kvartal falt fra et nivå rundt 60 til i overkant av 40 kroner per kilo.

- Prisfallet har vært kraftigere og mer langvarig enn vi hadde forventet, selv om volumene de siste ukene også har vært relativt høye.

Nå forventer de at gjennomsnittsprisen på laks i år vil ende på rundt 57 kroner per kilo.

- Dette er 7 % lavere enn vi forventet ved årets begynnelse og dette til tross for en gunstigere valutasituasjon enn det vi da la til grunn, skriver de.

Ifølge Kyst.nos beregninger må da lakseprisen på årest siste uker isolert ha et gjennomsnitt på 54 kr. Så langt er den gjennomsnittelige spotprisen på laks (per uke 37) på 56,90 kr/kg. Prisen må altså godt opp i fra prisnivået man har sett etter sommeren.

Basert på forventninger om en 6 % vekst til globalt tilbud også de neste par årene, senker Nordea lakseprisestimatene sine for 2020-21 også til 57 kroner per kilo.

- På bakgrunn av dette reduserer vi EBIT-estimatene på selskapene vi dekker, og nedgraderer alle selskapene unntatt Bakkafrost, der vi beholder vår Hold-anbefaling og samtidig peker på selskapet som en sektorfavoritt.

Dette begrunner Nordea med at Bakkafrost har det alt vesentlige av sitt salg i tredje kvartal enten på fastpriskontrakt eller som storfisk i spotmarkedet, der man i kvartalet har oppnådd en prispremie på rundt 15 kroner per kilo.