Sjømatbedriftene og Sjømat Norge under møte med regjeringen, her representert med fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran og Finansminister Trygve Slagsvold Vedum.

Fra nyttår gjelder grunnrenteskatten – ingen utsettelse fra Vedum

Lakseskatten får virkning fra nyttår, selv om Stortinget ikke har vedtatt den ennå. Bedriftene ber om at den utsettes, men finansministeren sier nei.

Publisert Sist oppdatert

- Vi mener prosessen bør utsettes slik at vi kan få en konsekvensutredning av en ny skattemodell for næringen, sier Peder W. Egseth til NTB. Han er næringspolitisk sjef i interesseorganisasjonen Sjømat Norge.

Regjeringen har foreslått at den nye grunnrenteskatten på oppdrett skal gjelde fra 1. januar. Men høringsfristen utløper ikke før tre dager senere. Saken behandles på Stortinget en gang før sommeren. Det betyr at det fortsatt ikke er helt klart hvordan skatten beregnes.

Sjømat Norge hevder forslaget vil tredoble skatten på havbruk, og at enkelte bedrifter vil måtte betale over 100 prosent skatt.

- Det er åpenbart at det ikke er bærekraftig skattenivå, sier Egseth.

– Skatten kommer!

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) er åpen for å justere forslaget etter innspillene som kommer, men vil ikke utsette skatten.

- Vi har i flere runder, senest i brev til Stortinget, redegjort for at det er de reelle inntektene deres som skal beskattes. Det er ingen grunn til å betvile om skatten kommer, eller hva som skal beskattes, sier han til NTB.

- Høringen vil først og fremst handle om mindre endringer i skatten for å sørge for at lokalsamfunnene sitter igjen med mer, sikre at det er de reelle inntektene som beskattes. Vi må også innrette det slik at de aller minste selskapene i stor grad skjermes for skatten, sier Vedum til NTB.

Les flere saker om grunnrenteskatten på Kyst.no