Carl-Emil Kjølås Johannessen, sjømatanalytiker i Pareto Securities, spår en lys fremtid. Foto: Kyst.no

Spår lys fremtid for landbasert oppdrett

Sjømatanalytiker forventer at norske oppdrettsselskaper vil være en av de mest lønnsomme i lang tid, og peker på lav tilbudsvekst, samt økende etterspørsel.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Landbasert oppdrett blir ofte kritisert for å ha høye kostnader. Sjømatanalytiker i Pareto Securities, Carl-Emil Kjølås Johannessen, lar seg imidlertid ikke skremme av situasjonen.

Lavere kostnader for landbasert oppdrett

- Ved økt skala og forbedret teknologi tror jeg de landbaserte oppdretterne vil kunne redusere kostnadene sine. Jobben de gjør på markedssiden bør også kunne føre til at de oppnår gode priser, i alle fall når volumene enda er lave. Kombinert tror jeg dette vil føre til at de landbaserte oppdretterne vil bli lønnsomme i fremtiden, sier Carl-Emil Kjølås Johannessen, sjømatanalytiker i Pareto Securities til Finansavisen.

Han mener norske oppdrettsselskaper kommer til å være en av de mest lønnsomme i lang tid, og peker blant annet på lav tilbudsvekst, sterk etterspørsel og fortsatt gode priser.

Spår lav tilbudsvekst

- Jeg tror tilbudsveksten kommer til å være lav i mange år til, da det tar tid før volumer fra nye teknologier og nye områder når markedet. Jeg tror etterspørselen kommer til å fortsette å øke grunnet stadig mer fokus på sunn og bærekraftig mat, samt videre produktutvikling innenfor laksekategorien, forklarer Johannessen til avisen. 

På bakgrunn av det, tror Johannessen at lakseprisene og kostnadene for tradisjonelle oppdrettere vil holde seg rundt nivåene vi har sett de seneste årene. Det tilsvarer laksepriser på like under 6 euro, altså litt over 60 kroner med dagens valutakurs.