Salmon Evolution bygger sitt landbaserte gjennomstrømmingsanlegg på Indre Harøy, Prosjektet er designet for en årlig kapasitet på ca. 31 500 tonn HOG. Foto: Signify
Salmon Evolution bygger sitt landbaserte gjennomstrømmingsanlegg på Indre Harøy, Prosjektet er designet for en årlig kapasitet på ca. 31 500 tonn HOG. Foto: Signify

Disse skal levere LED lys til Salmon Evolution

Signify er valgt til å levere Philips aquaculture LED lys til Salmon Evolution.

Publisert

Belysningen som skal leveres til Salmon Evolutions landbaserte oppdrettsanlegg for laks på Indre Harøy, består av både under og overvannsbelysing i karene..

- Lysene sikrer den riktige fordelingen av fisk i tanken og at fiskene fortsetter å svømme i den samme retningen i den samme hastigheten, noe som igjen gjenspeiler deres naturlige adferd og beroliger fisken, skriver de i pressemeldingen.

Lysene er ifølge selskapet laget i en meget holdbar legering spesiallaget for bruk under vann, og krever minimalt med vedlikehold.

- Lysene kan dimmes helt ned (<1%), er helt uten flimmer og simulerer soloppganger og solnedganger med jevne overganger. Dette beskytter fisken mot det stresset som kunstig lys kan forårsake.

- Vi har valgt Philips aquaculture LED lys siden dette gir oss full kontroll på belysningen, og vi er overbevist om at aqua LED lysene  virkelig kommer til å hjelpe oss med å produsere laks  på en mer bærekraftig måte, sier Ingjarl Skarvøy, COO hos Salmon Evolution.

Han legger til at de likte spesielt godt kontrollsystemet, der man har tatt utgangspunkt i fiskens fysiologi for å få den mest optimale lysoppskriften på anlegget, samt den gradvise økningen av lyset slik at fisken har mulighet for å tilvenne seg den nye belysningen.

- Den lange fotoperioden undertrykker laksens naturlige respons for å kjønnsmodnes. Dette er nødvendig siden fiskens tilbøyelighet i naturen er å dra tilbake til ferskvann og gyte når den blir voksen. Kjønnsmodning påvirker smaken negativt og gjør at man får et lavere antall spiselige laks, heter det i pressemeldingen.

Roar Ristesund, key account manager for aquaculture hos Signify sier at belysningen skal kunne motstå fuktig og tøft miljø.

- De må også være laget slik at den ikke hindrer fiskens bevegelser i tanken – selv om den skal opplyse hele tanken, uansett hvor mye fisk det er eller hvor mye bevegelse det er i vannet, sier han.

- Med muligheten for å oppgradere kontrollsystemet via det intuitive brukergrensesnittet, kan man enkelt styre igangsettelse og lyskalender både for den enkelte tank og for hele anlegget, legger han til.